Valg af fødevarer til vegetarisk Normalkost

  Spis og drik hyppigst Spis og drik af og til Spis og drik sjældent Frarådes
Brød, mel og gryn

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn


Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød


Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkorns- kornsorter


Fuldkornsvarianter af grød, fx havregrød og øllebrød samt grød lavet hovedsagligt på fuldkornsgryn/kerner


Fuldkornsvarianter af müesli og morgenmadsprodukter

Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign.

Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere, flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels

 
Kartofler, ris og pasta

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og

Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn


Kartofler, fx bagte og kogte  


Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler
Ris, pasta og andre kornprodukter uden fuldkorn Kartoffelprodukter med højt fedt og /eller saltindhold, fx friturestegte kartofler Pasta med kødfyld
Grønsager og bælgfrugter

Friske, frosne, konserverede grønsager til alle hovedmåltider og mellemmåltider. Vælg især grove grønsager, fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter


Mindst 300 g grønsager dagligt


Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter og produkter heraf, fx. Tofu, humus, bønnepostej, m.v.


Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)  
  Grønsager med et højt tilsat fedt- og/eller saltindhold, fx ristede løg.  
Frugt, nødder og frø

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog).


Ca. 300 g frugt dagligt     


Op til 30 g usaltede nødder og mandler


Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.)


Tahin


Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten frem for ost


Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med

Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos


Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figne.


Hørfrø og solsikkekerner


Marmelade, syltetøj


Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde

Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter


Chokoladenøddecreme

Gelé *

Mælkeprodukter og ost

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Mager mælk, fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk


Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker  


Magre oste, fx skæreost (op til 30 +) og hytteost (op til 5 g fedt pr 100 g)


Til madlavning (som ingrediens i fx sauce og mejeribaserede dressinger): Mejeriprodukter med højst 5 g fedt pr. 100 g, fx letmælk, sødmælk, visse flødeerstatninger og syrnede produkter


Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt

Federe oste, fx fetaost, parmesanost og skæreost (45+) i begrænset mængde


Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver til madlavning i begrænset mængde

Frugtyoghurt med højt indhold af tilsat sukker


Kakaomælk, både sød-, skummet-, og letmælkskakao
Ost, som indeholder animalsk osteløbe
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg Æg    

Alle typer kød, fisk, fjerkræ, lammekød, hestekød, vildt og indmad

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, og bløde margariner (plantemargarine)


Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)


Mayonnaise, remoulade og pesto, fx i sandwich og på brød i stedet for smør.

Vend pastaen eller kartoflerne med pesto eller olie i stedet for fløde- eller opbagt sovs


Oliebaserede saucer og dressinger

Fedtholdige pålægstyper, fx mayonnaisesalater uden tilsætning af animalske produkter


Mælkebaserede dressinger og saucer med et højt fedt- og saltindhold


Kokosolie og palmin i begrænset mængde


Smør, smørblandinger og margarine uden tilsætning af animalske produkter i begrænset mængde

 

Alle typer minarine og margarine *


Oliemargarine *


Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. light produkter) *


Industrielt fremstillede saucer og dressinger *

Sukker, desserter, kager og slik

Sukker, honning, sirup anvendt som krydderi i maden

   

Alle typer sukker, honning og sirup


Desserter, is og kager


Slik, chokolade, is, marcipan og nougat*


Mælkedesserter og kager *


Sodavands- fløde- og mælkeis *


Pulverprodukter fx fromage-, creme- og buddingpulver * Vingummi og lakrids *


Karameller *

Drikkevarer

Vand, mager mælk, fx skummet-, kærne-, og minimælk


Kaffe og te

Letmælk


Grønsagsjuice med lavt saltindhold, frugtjuice (æblemost) – højst 1 glas eller 250 ml dagligt


Smoothies af hel frisk eller frossen frugt uden tilsat sukker

Sukkerfri saftevand, sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand


Sukkerholdigt saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider, kakaomælk og is-te

Ernæringstilskud
Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier

   

Salt- og fedtholdige produkter, som fx saltstænger, grissini, popcorn - alle typer chips (inkl. lightprodukter), der indeholder mælk eller æg


Saltede nødder (fx peanuts) og saltede mandler


Bouillon fremstillet på kød, fisk eller fjerkræ


Kødekstrakt


Husblas *


Alle typer chips (inkl. lightprodukter) *


Flæskesvær

* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse

Er fagligt opdateret i 2016