Valg af fødevarer til vegetarisk Normalkost
Spis og drik hyppigst | Spis og drik af og til | Spis og drik sjældent | Frarådes | |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkorns- kornsorter Fuldkornsvarianter af grød, fx havregrød og øllebrød samt grød lavet hovedsagligt på fuldkornsgryn/kerner Fuldkornsvarianter af müesli og morgenmadsprodukter |
Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign. |
Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere, flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels |
|
Kartofler, ris og pasta |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Kartofler, fx bagte og kogte Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler |
Ris, pasta og andre kornprodukter uden fuldkorn | Kartoffelprodukter med højt fedt og /eller saltindhold, fx friturestegte kartofler | Pasta med kødfyld |
Grønsager og bælgfrugter |
Friske, frosne, konserverede grønsager til alle hovedmåltider og mellemmåltider. Vælg især grove grønsager, fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter Mindst 300 g grønsager dagligt Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter og produkter heraf, fx. Tofu, humus, bønnepostej, m.v. Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
Grønsager med et højt tilsat fedt- og/eller saltindhold, fx ristede løg. | ||
Frugt, nødder og frø |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog). Ca. 300 g frugt dagligt Op til 30 g usaltede nødder og mandler Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.) Tahin Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten frem for ost Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med |
Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figne. Hørfrø og solsikkekerner Marmelade, syltetøj Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde |
Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter Chokoladenøddecreme |
Gelé * |
Mælkeprodukter og ost |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Mager mælk, fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker Magre oste, fx skæreost (op til 30 +) og hytteost (op til 5 g fedt pr 100 g) Til madlavning (som ingrediens i fx sauce og mejeribaserede dressinger): Mejeriprodukter med højst 5 g fedt pr. 100 g, fx letmælk, sødmælk, visse flødeerstatninger og syrnede produkter Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt |
Federe oste, fx fetaost, parmesanost og skæreost (45+) i begrænset mængde Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver til madlavning i begrænset mængde |
Frugtyoghurt med højt indhold af tilsat sukker Kakaomælk, både sød-, skummet-, og letmælkskakao |
Ost, som indeholder animalsk osteløbe |
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg | Æg |
Alle typer kød, fisk, fjerkræ, lammekød, hestekød, vildt og indmad |
||
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, og bløde margariner (plantemargarine) Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) Mayonnaise, remoulade og pesto, fx i sandwich og på brød i stedet for smør. Vend pastaen eller kartoflerne med pesto eller olie i stedet for fløde- eller opbagt sovs Oliebaserede saucer og dressinger |
Fedtholdige pålægstyper, fx mayonnaisesalater uden tilsætning af animalske produkter Mælkebaserede dressinger og saucer med et højt fedt- og saltindhold Kokosolie og palmin i begrænset mængde Smør, smørblandinger og margarine uden tilsætning af animalske produkter i begrænset mængde |
Alle typer minarine og margarine * Oliemargarine * Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. light produkter) * Industrielt fremstillede saucer og dressinger * |
|
Sukker, desserter, kager og slik |
Sukker, honning, sirup anvendt som krydderi i maden |
Alle typer sukker, honning og sirup Desserter, is og kager Slik, chokolade, is, marcipan og nougat* Mælkedesserter og kager * Sodavands- fløde- og mælkeis * Pulverprodukter fx fromage-, creme- og buddingpulver * Vingummi og lakrids * Karameller * |
||
Drikkevarer |
Vand, mager mælk, fx skummet-, kærne-, og minimælk Kaffe og te |
Letmælk Grønsagsjuice med lavt saltindhold, frugtjuice (æblemost) – højst 1 glas eller 250 ml dagligt Smoothies af hel frisk eller frossen frugt uden tilsat sukker |
Sukkerfri saftevand, sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand Sukkerholdigt saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider, kakaomælk og is-te |
Ernæringstilskud |
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier |
Salt- og fedtholdige produkter, som fx saltstænger, grissini, popcorn - alle typer chips (inkl. lightprodukter), der indeholder mælk eller æg Saltede nødder (fx peanuts) og saltede mandler Bouillon fremstillet på kød, fisk eller fjerkræ Kødekstrakt Husblas * Alle typer chips (inkl. lightprodukter) * Flæskesvær |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016