Energireduceret diæt til ældre

Indikation

Ordineres til ældre i primærsektoren, der som led i behandlingen skal tabe sig og som ikke er i ernæringsrisiko, dvs. de har en Screening score = 0. Den ældres ernæringstilstand bør følges, så der let kan gribes ind ved ændringer og behov for opsporing af ernæringsrisiko. Læs under opsporing. Ældre i hjemmepleje og på plejecentre bør som udgangspunkt ikke sættes på slankekur, da tab af vægt betyder tab af muskelmasse og dermed funktionsevne. I stedet for bør de ældre tilbydes en kostform, der svarer til den, der tilbydes ældre i god ernæringstilstand.

Mål for behandlingen

Normalkosten skal medvirke til at sikre en tilstrækkelig energi- og næringsstofindtagelse, der dækker den ældres behov.

Principper

Normalkosten er et forbillede for raskes kostvaner. Normalkosten skal derfor have et lavere indhold af fedt og et øget indhold af komplekse kulhydrater og kostfiber i forhold til den danske gennemsnitskost: Danskernes kostvaner 

Energiindholdet i kosten skal svare til patientens aktuelle behov Energi og proteinbehov

Energiprocentfordelingen ser således ud
Vis indhold Skjul indhold
Protein Fedt Sukker Øvrigt

15
10-20
Mindst 0,8 g protein pr. kg legemsvægt, beregnet udfra idealvægt

30
25-35
Inkl. mindst 3 E% n-6 og n-3 fedtsyrer, heraf mindst 0,5 E% fra n-3 fedtsyrer
55
50-60
Andelen af tilsat sukker bør ikke overstige 10 E%
Kostfibre: Mindst 3 g pr. MJ (25-35 g dagligt)
Væske: Den totale væskeomsætning anslås til 30-40 ml pr. kg legemsvægt (Vejledende, idet der savnes dokumentation for præcise anbefalinger) 
Væskebehov

Fordeling af måltider

Normalkosten er sammensat af 3 hovedmåltider og 2-3 Mellemmåltider

Fordelingen af den daglige energiindtagelse
Vis indhold Skjul indhold
Morgenmad Frokost Aftensmad Mellemåltider
20-25 % 25-30 % 20-25 % 15-30 %

Valg af sammensatte fødevarer

Generelt bør kosten have et meget højt indhold af grøntsager. Desuden kontrollerede mængder af brød, kartofler, ris, pasta og frugt. Endvidere kød, fisk og fjerkræ med et lavt fedtindhold samt indmad og æg.

Dagskostforslag

Se dagskostforslag

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Indholdslister

Fødevaredatabanken

Vitaminer og mineraler

Der anbefales 1 vitamin-mineraltablet dagligt.

Praktiske råd

Diabetesforeningen

Hjerteforeningen

Altomkost

Der bør altid være mellemmåltider gjort parat i form af fx skrællede gulerødder, blomkålsbuketter, »mini« agurker, cherrytomater eller andet.

Drikkevarer med energi kan bidrage væsentligt til den samlede energiindtagelse.

ikke opdateret siden 2016-udgaven