Energireduceret diæt til ældre
Indikation
Ordineres til ældre i primærsektoren, der som led i behandlingen skal tabe sig og som ikke er i ernæringsrisiko, dvs. de har en Screening score = 0. Den ældres ernæringstilstand bør følges, så der let kan gribes ind ved ændringer og behov for opsporing af ernæringsrisiko. Læs under opsporing. Ældre i hjemmepleje og på plejecentre bør som udgangspunkt ikke sættes på slankekur, da tab af vægt betyder tab af muskelmasse og dermed funktionsevne. I stedet for bør de ældre tilbydes en kostform, der svarer til den, der tilbydes ældre i god ernæringstilstand.
Mål for behandlingen
Normalkosten skal medvirke til at sikre en tilstrækkelig energi- og næringsstofindtagelse, der dækker den ældres behov.
Principper
Normalkosten er et forbillede for raskes kostvaner. Normalkosten skal derfor have et lavere indhold af fedt og et øget indhold af komplekse kulhydrater og kostfiber i forhold til den danske gennemsnitskost: Danskernes kostvaner
Energiindholdet i kosten skal svare til patientens aktuelle behov Energi og proteinbehov
Protein | Fedt | Sukker | Øvrigt |
---|---|---|---|
15 |
30 25-35 Inkl. mindst 3 E% n-6 og n-3 fedtsyrer, heraf mindst 0,5 E% fra n-3 fedtsyrer |
55 50-60 Andelen af tilsat sukker bør ikke overstige 10 E% |
Kostfibre: Mindst 3 g pr. MJ (25-35 g dagligt) Væske: Den totale væskeomsætning anslås til 30-40 ml pr. kg legemsvægt (Vejledende, idet der savnes dokumentation for præcise anbefalinger) Væskebehov |
Fordeling af måltider
Normalkosten er sammensat af 3 hovedmåltider og 2-3 Mellemmåltider
Morgenmad | Frokost | Aftensmad | Mellemåltider |
---|---|---|---|
20-25 % | 25-30 % | 20-25 % | 15-30 % |
Valg af sammensatte fødevarer
Generelt bør kosten have et meget højt indhold af grøntsager. Desuden kontrollerede mængder af brød, kartofler, ris, pasta og frugt. Endvidere kød, fisk og fjerkræ med et lavt fedtindhold samt indmad og æg.
Dagskostforslag
Portionsstørrelser
Indholdslister
Vitaminer og mineraler
Der anbefales 1 vitamin-mineraltablet dagligt.
Praktiske råd
Der bør altid være mellemmåltider gjort parat i form af fx skrællede gulerødder, blomkålsbuketter, »mini« agurker, cherrytomater eller andet.
Drikkevarer med energi kan bidrage væsentligt til den samlede energiindtagelse.
ikke opdateret siden 2016-udgaven