Valg af fødevarer til kaliumreduceret diæt
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
|
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Rugbrød (højst 3-4/2 stk. dagligt) Franskbrød, grovbrød uden klid, boller, rundstykker, flutes, kiks og kryddere Croissanter, tebirkes og kammerjunkere Hvedemel og maizena Hvedegryn (mannagryn) Havregryn (højst 1 dl dagligt) Havregrød i begrænset mængde Cornflakes Tærtedej og butterdej Rasp |
Fiberbrød og knækbrød Rugmel, bygmel, Hvedekerner Øllebrød, risengrød Rugbrødsdrys |
Hvedeklid, hvedekim Müesli |
|
Kartofler, ris og pasta |
Kogte kartofler Forkogte kartofler til at stege Ris og pasta |
Bagte og råstegte kartofler Kartoffelmos Kartoffelmospulver Pommes frites |
||
Grønsager og bælgfrugter |
Kogte, konserverede og syltede grønsager Forkogte grønsager til at stege |
De fleste typer rå grønsager (højst 100 g pr. dag) |
Champignon og andre svampe Spinat, rosenkål, rå selleri og rå rødbede Avocado Grønsagssuppe og -mos Alle typer tørrede bælgfrugter, fx gule ærter, kidneybønner og linser |
|
Frugt, nødder og frø |
Marmelade, syltetøj og gelé De fleste typer frisk eller frossen frugt (højst 100 g pr. dag) * De fleste typer konserverede eller syltede frugter uden lage (højst 200 g pr. dag) * De fleste typer frugtgrød, -suppe og –mos (højst 100 g pr. dag) * * Ananas, abrikos, appelsin, blomme, fersken, grapefrugt, jordbær, hindbær, kirsebær, mandarin, netmelon og honningmelon, pære, ribs, stikkelsbær, vindrue og æble |
Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner |
Banan, brombær, cantaloupe melon, friske dadler, hyben, hyldebær, passionsfrugt, rabarber og solbær OBS: Øvrige indtag af frugt Alle typer nødder og mandler Peanutbutter og chokoladenøddecreme |
Caram |
Mælkeprodukter og ost |
Højst 1 dl mælk og syrnet mælkeprodukt dagligt Ost (højst 25 g dagligt) sojamælk (højst 300 ml dagligt) Alle typer creme fraiche og fløde |
Smørbar flødeost, friskost Kvark, fromage frais, hytteost og rygeost |
Alle typer kakaomælk | |
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Alle typer kød, fisk, fjerkræ og indmad Æg |
|||
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Planteolie, oliemargarine, minarine, blandingsprodukter og smør Olie-/eddikedressing Mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade Sennep, sojasauce og engelsk sauce |
Saucer og dressinger baseret på mælkeprodukter Ketchup og chutney |
Tomatpuré og tomatkoncentrat |
|
Sukker, desserter, kager og slik |
Alle typer sukker, honning og sirup Desserter med et lavt kaliumindhold Sorbet og sodavandsis Kager Bolcher, vingummi, karameller og tyggegummi |
Mælke- og flødeis |
Desserter med et højt kaliumindhold Lakrids Chokolade, marcipan og nougat |
|
Drikkevarer |
Vand og danskvand Te Kaffe (højst 250 ml dagligt) Havre-, ris-og mandeldrik Sodavand og læskedrikke Maltøl Øvrige øl, vin og spiritus i henhold til lægeordination Industrielt fremstillede ernæringstilskud |
Saftevand |
Frugt- og urtete Frugtjuice, grønsagsjuice og æblemost Hjemmelavede ernæringstilskud OBS: Øvrige indtag af mælkeprodukter |
|
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier Madkulør og eddike Saltstænger |
Salt og bouillon |
Kakao og kakaopulver Salterstatninger De fleste typer chips Peanuts |
Er fagligt opdateret i 2016