Valg af fødevarer til kaliumreduceret diæt

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Rugbrød (højst 3-4/2 stk. dagligt)


Franskbrød, grovbrød uden klid, boller, rundstykker, flutes, kiks og kryddere


Croissanter, tebirkes og kammerjunkere


Hvedemel og maizena


Hvedegryn (mannagryn)


Havregryn (højst 1 dl dagligt)


Havregrød  i begrænset mængde


Cornflakes


Tærtedej og butterdej


Rasp

Fiberbrød og knækbrød


Rugmel, bygmel,


Hvedekerner


Øllebrød, risengrød


Rugbrødsdrys

Hvedeklid, hvedekim


Müesli

 

Kartofler, ris og pasta

Kogte kartofler


Forkogte kartofler til at stege


Ris og pasta

 

Bagte og råstegte kartofler


Kartoffelmos


Kartoffelmospulver


Pommes frites

 

Grønsager og bælgfrugter

Kogte, konserverede og syltede grønsager


Forkogte grønsager til at stege

De fleste typer rå grønsager (højst 100 g pr. dag)

Champignon og andre svampe


Spinat, rosenkål, rå selleri og rå rødbede


Avocado


Grønsagssuppe og -mos


Alle typer tørrede bælgfrugter, fx gule ærter, kidneybønner og linser

 

Frugt, nødder og frø

Marmelade, syltetøj og gelé


De fleste typer frisk eller frossen frugt (højst 100 g pr. dag) *


De fleste typer konserverede eller syltede frugter uden lage (højst 200 g pr. dag) *


De fleste typer frugtgrød, -suppe og –mos (højst 100 g pr. dag) *

* Ananas, abrikos, appelsin, blomme, fersken, grapefrugt, jordbær, hindbær, kirsebær, mandarin, netmelon og honningmelon, pære, ribs, stikkelsbær, vindrue og æble

Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner

Banan, brombær, cantaloupe melon, friske dadler, hyben, hyldebær, passionsfrugt, rabarber og solbær


OBS: Øvrige indtag af frugt


Alle typer nødder og mandler


Peanutbutter og chokoladenøddecreme

Caram

Mælkeprodukter og ost

Højst 1 dl mælk og syrnet mælkeprodukt dagligt


Ost (højst 25 g dagligt)


sojamælk (højst 300 ml dagligt)


Alle typer creme fraiche og fløde

Smørbar flødeost, friskost


Kvark, fromage frais, hytteost og rygeost
Alle typer kakaomælk  

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Alle typer kød, fisk, fjerkræ og indmad


Æg

     

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Planteolie, oliemargarine, minarine, blandingsprodukter og smør


Olie-/eddikedressing


Mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade


Sennep, sojasauce og engelsk sauce

Saucer og dressinger baseret på mælkeprodukter


Ketchup og chutney

Tomatpuré og tomatkoncentrat

 

Sukker, desserter, kager og slik

Alle typer sukker, honning og sirup


Desserter med et lavt kaliumindhold


Sorbet og sodavandsis


Kager


Bolcher, vingummi, karameller og tyggegummi

Mælke- og flødeis

Desserter med et højt kaliumindhold


Lakrids


Chokolade, marcipan og nougat

 

Drikkevarer

Vand og danskvand


Te


Kaffe (højst 250 ml dagligt)


Havre-, ris-og mandeldrik

Sodavand og læskedrikke


Maltøl


Øvrige øl, vin og spiritus i henhold til lægeordination


Industrielt fremstillede ernæringstilskud

Saftevand

Frugt- og urtete


Frugtjuice, grønsagsjuice og æblemost


Hjemmelavede ernæringstilskud


OBS: Øvrige indtag af mælkeprodukter

 

Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier


Madkulør og eddike


Saltstænger

Salt og bouillon

Kakao og kakaopulver


Salterstatninger


De fleste typer chips


Peanuts

 

Er fagligt opdateret i 2016