Normalkost

Danskernes gennemsnitskost indeholder for meget sukker, salt og mættet fedt, for lidt frugt, grønsager og fuldkornprodukter samt for lidt fisk. Til trods for, at danskernes viden om sund mad generelt er god, er det de færreste, som lever op til anbefalingerne. Danskerne er dog blevet bedre til at spise fuldkornsprodukter og fisk, men spiser stadig for lidt.

Normalkosten er baseret på de officielle kostråd og næringsstofanbefalinger. I forhold til Gennemsnitskosten øges kostens indhold af kostfiber, vitaminer og mineraler, og den rigtige energiprocentfordeling af fedt, kulhydrat og protein opnås, når man spiser Normalkost.

Anbefalet energiprocentfordeling for indtagelse

Maden indeholder fire energigivende næringsstoffer, som alle tilfører kroppen energi: protein, kulhydrat, fedt og alkohol 

Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger for alkohol

Det anbefales, at gennemsnitligt 10-20 % af energien bør komme fra protein, 45-60 % fra kulhydrat, hvor tilsat sukker udgør mindre end 10 E%,  og 25-40 % fra fedt med følgende fedtsyremønster: mindre end 10 % mættede fedtsyrer, 10-20 % monoumættede fedtsyrer og 5-10 % polyumættede fedtsyrer. Indtagelsen af kostfiber bør være mindst 3 g pr. MJ eller ca. 25-35 g dagligt

De officielle kostråd

De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima er anbefalinger til mad og drikke, der er sund og samtidig klimavenlig.

Fødevarestyrelsens kostråd er din rettesnor til at få en sund og klimavenlig balance i det, du spiser og drikker. Når du følger alle kostrådene, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Det vil også gøre det nemmere for dig at holde en sund vægt, og du nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som fx hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft.

Det, vi spiser og drikker, har betydning for både vores sundhed og klimaet. Det skyldes, at produktionen af fødevarer medfører udledning af drivhusgasser. Det kalder man fødevarernes klimaaftryk. Kød – og især okse- og lammekød – har et højt klimaftryk.

Fødevarestyrelsen står bag De officielle Kostråd. De er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med en bred vifte af interessenter.

Følg De officielle Kostråd - så gør du noget godt for både sundhed og klima.

De officielle Kostråd består af syv kostråd

Størstedelen af den danske befolkning kan med fordel følge kostrådene.

De anbefalede mængder, du ser ved hvert kostråd, gælder for tilberedt mad til en voksen med en kost på 10 MJ. Derfor skal fx børn spise mindre mængder. Det gælder dog ikke mælk og mælkeprodukter, hvor børn helst skal spise/drikke ligeså store mængder som voksne.

Kostrådene gælder ikke for børn under 2 år, småtspisende ældre samt personer, som har en sygdom, der stiller særlige krav til maden. Desuden skal gravide, ammende og personer over 65 år følge supplerende råd. Det gælder også personer, der ikke spiser fisk, kød eller mejeriprodukter.

Læs mere her www.altomkost.dk

Fuldkornsanbefaling

Fuldkorn er godt pga. det høje fiberindhold, de mange vitaminer og mineraler samt andre indholdsstoffer, som tilsammen har betydning for sundheden.

Voksne og børn over 10 år anbefales at spise mindst 75 g fuldkorn pr. 10 MJ om dagen. Det svarer til 2 dl havregryn og 1 skive rugbrød eller 2 skiver rugbrød, 1 stykke fuldkornsknækbrød og 1 portion fuldkornspasta.

Fuldkornslogoet gør det lettere at vælge fuldkornsprodukter.

Læs mere på fuldkorn.dk

Nøglehulsmærkning

Nøglehulsordningen omfatter som udgangspunkt fødevarer, der kan indgå i en sund og varieret hverdagskost. Derfor kan slik, is og sodavand ikke blive mærket med Nøglehullet.

Mærket gør det lettere at vælge fødevarer med flere kostfibre og mere fuldkorn samt mindre mættet fedt, sukker og salt.

Læs mere på altomkost.dk/noeglehullet

Fagligt opdateret i 2021