Valg af fødevarer til tyrkisk Normalkost

  Spis og drik hyppigst Spis og drik af og til Spis og drik sjældent Frarådes
Brød, mel og gryn

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn


Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød


Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkornsorter


Yufka Ekmek


Nan


Simit


Lacmacun

Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød med kanel, kakao og lign, bagt med smør eller planteolie

Pidebrød


Börek


Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, og kammerjunkere
 
Kartofler, ris og pasta

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn.

Bulgur, grov og fin


Ris, fx pilaf


Pasta, fx ravioli


Kartofler (i sammenkogte retter)

Ris, pasta og andre kornprodukter uden fuldkorn Kartoffelprodukter med højt fedt og /eller saltindhold, fx friturestegte kartofler  
Grønsager og bælgfrugter

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Alle friske, frosne, konserverede og syltede grønsager, fx gulerod, artiskok, tomat, agurk, peberfrugt, spinat, salat, ærter, aubergine, squash, græskar, blomkål, majs, forårsløg


Vinblade


Saltede produkter som fx oliven, har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) 


Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde, sorte og grønne linser, røde kidneybønner


Cacik

     
Frugt, nødder og frø

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter og bær, fx jordbær, melon, citron, oliven, vindruer, æble, kirsebær, ferskner, banan, abrikoser, kvædefrugt, figner, dadler

Frosne bær efter et opkog


Frugtkompot


Op til 30 g usaltede nødder, fx Cashewnødder, pistacienødder, valnødder, hasselnødder, pinjekerner, og mandler


Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.)

Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos.


Tørret frugt, fx figner og dadler


Hørfrø og solsikkekerner


Syltetøj og marmelade


Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde

Kokosmel


Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter.

Gelé *
Mælkeprodukter og ost

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Mager mælk, fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk


Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker


Ayran


Fetaost, kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt


Magre oste, (op til 30 +)

Frisk ost (beyaz peynir) og lagret ost (kahsar, gravyer)

Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver til madlavning i begrænset mængde


Federe oste, fx fetaost, og skæreost (45+) i begrænset mængde

Syrnede mælkeprodukter med højt indhold af tilsat sukker

 
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Magert kød med højst 10 g fedt pr. 100 g.

Hakket kød med højst 10 g fedt pr. 100 g


Kød fra firbenede dyr1, dvs. oksekød, lammekød, kalvekød og fårekød højst 500 g (tilberedt) om ugen. Og især forarbejdet kød

1 Dyrene skal være halalslagtede


Köfte (frikadeller) af magert okse-, kalve- eller lammekød


Pålæg, pølser og postejer af okse, lam og kalv med lavt fedtindhold med højst 10 g fedt pr 100 g  


Kylling


Indmad fra okse, lam, kalv, får1 og kylling, fx mave, lever, hjerne, hjerte

1 Dyrene skal være halalslagtede


Makrel, fladfisk, sild, sværdfisk, sardiner, muslinger


Fiskefrikadeller

Federe og saltholdigt kød

 

Svine- og hestekød samt produkter heraf


Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halal slagtede dyr


Blodpølse

Fedtstoffer, saucer og dressinger

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Planteolie (majs-, solsikke-, soja- og olivenolie)


Olie/citron dressing i begrænset mængde


Yoghurt/hvidløgs sauce

Mælkebaserede dressinger og saucer med et højt fedt- og saltindhold

 

Alle typer margarine og minarine *

Sukker, desserter, kager og slik

Sukker og honning anvendt som krydderi i maden

 

Sukker og honning


Halva


Tyrkisk delight/lokum


Baklava


Kager bagt med smør eller olie


Mælkebuddinger, fx süllore, muhallebi – en slags risengrød

Is, kager, mælkedesserter og buddinger *


Fromage og lign. *


Pulverprodukter, fx fromage-, creme- og buddingpulver *


Vingummi og lakrids *


Chokolade, nougat *

Drikkevarer

Vand, danskvand


Kahvesi


Cay i begrænset mængde
Appelsinjuice   Ernæringstilskud
Diverse

Alle typer friske og tørrede krydderi er fx, bredbladet persille, basilikum, paprika, pebermynte, mynte, koriander, dild, oregano, rosmarin, hvidløg, ingefær, sort peber, laurbærblade, spidskommen, nigella (jomfru i det grønne), chili, kanel, nelliker, kardemomme


Sumak


Blomstervand fx orange, rosen
    Husblas *

* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse

Er fagligt opdateret i 2016