Valg af fødevarer til tyrkisk Normalkost
Spis og drik hyppigst | Spis og drik af og til | Spis og drik sjældent | Frarådes | |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkornsorter Yufka Ekmek Nan Simit Lacmacun |
Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød med kanel, kakao og lign, bagt med smør eller planteolie |
Pidebrød Börek Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, og kammerjunkere |
|
Kartofler, ris og pasta |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn. Bulgur, grov og fin Ris, fx pilaf Pasta, fx ravioli Kartofler (i sammenkogte retter) |
Ris, pasta og andre kornprodukter uden fuldkorn | Kartoffelprodukter med højt fedt og /eller saltindhold, fx friturestegte kartofler | |
Grønsager og bælgfrugter |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Alle friske, frosne, konserverede og syltede grønsager, fx gulerod, artiskok, tomat, agurk, peberfrugt, spinat, salat, ærter, aubergine, squash, græskar, blomkål, majs, forårsløg Vinblade Saltede produkter som fx oliven, har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde, sorte og grønne linser, røde kidneybønner Cacik |
|||
Frugt, nødder og frø |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter og bær, fx jordbær, melon, citron, oliven, vindruer, æble, kirsebær, ferskner, banan, abrikoser, kvædefrugt, figner, dadler Frosne bær efter et opkog Frugtkompot Op til 30 g usaltede nødder, fx Cashewnødder, pistacienødder, valnødder, hasselnødder, pinjekerner, og mandler Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.) |
Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos. Tørret frugt, fx figner og dadler Hørfrø og solsikkekerner Syltetøj og marmelade Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde |
Kokosmel Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter. |
Gelé * |
Mælkeprodukter og ost |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Mager mælk, fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker Ayran Fetaost, kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt Magre oste, (op til 30 +) Frisk ost (beyaz peynir) og lagret ost (kahsar, gravyer) |
Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver til madlavning i begrænset mængde Federe oste, fx fetaost, og skæreost (45+) i begrænset mængde |
Syrnede mælkeprodukter med højt indhold af tilsat sukker |
|
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Magert kød med højst 10 g fedt pr. 100 g. Hakket kød med højst 10 g fedt pr. 100 g Kød fra firbenede dyr1, dvs. oksekød, lammekød, kalvekød og fårekød højst 500 g (tilberedt) om ugen. Og især forarbejdet kød 1 Dyrene skal være halalslagtede Köfte (frikadeller) af magert okse-, kalve- eller lammekød Pålæg, pølser og postejer af okse, lam og kalv med lavt fedtindhold med højst 10 g fedt pr 100 g Kylling Indmad fra okse, lam, kalv, får1 og kylling, fx mave, lever, hjerne, hjerte 1 Dyrene skal være halalslagtede Makrel, fladfisk, sild, sværdfisk, sardiner, muslinger Fiskefrikadeller |
Federe og saltholdigt kød |
Svine- og hestekød samt produkter heraf Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halal slagtede dyr Blodpølse |
|
Fedtstoffer, saucer og dressinger |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Planteolie (majs-, solsikke-, soja- og olivenolie) Olie/citron dressing i begrænset mængde Yoghurt/hvidløgs sauce |
Mælkebaserede dressinger og saucer med et højt fedt- og saltindhold |
Alle typer margarine og minarine * |
|
Sukker, desserter, kager og slik |
Sukker og honning anvendt som krydderi i maden |
Sukker og honning Halva Tyrkisk delight/lokum Baklava Kager bagt med smør eller olie Mælkebuddinger, fx süllore, muhallebi – en slags risengrød |
Is, kager, mælkedesserter og buddinger * Fromage og lign. * Pulverprodukter, fx fromage-, creme- og buddingpulver * Vingummi og lakrids * Chokolade, nougat * |
|
Drikkevarer |
Vand, danskvand Kahvesi Cay i begrænset mængde |
Appelsinjuice | Ernæringstilskud | |
Diverse |
Alle typer friske og tørrede krydderi er fx, bredbladet persille, basilikum, paprika, pebermynte, mynte, koriander, dild, oregano, rosmarin, hvidløg, ingefær, sort peber, laurbærblade, spidskommen, nigella (jomfru i det grønne), chili, kanel, nelliker, kardemomme Sumak Blomstervand fx orange, rosen |
Husblas * |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016