Tyrkisk sygehuskost

Indikation

Ordineres til patienter fra Tyrkiet, som har en nedsat kostindtagelse på indlæggelsestidspunktet eller har risiko for at få en nedsat indtagelse under indlæggelsen.

Patientens ernæringstilstand skal følges, så der let kan gribes ind ved en ændring af den ernæringsmæssige risiko.

Læs mere under Screening

Mål for behandlingen

Tyrkisk Sygehuskost skal medvirke til at genoprette eller opretholde patientens ernæringstilstand således, at underernæring undgås.

Principper

Se under Sygehuskost til andre kulturer

Fordeling af måltider

Tyrkisk Sygehuskost er sammensat af 3 hovedmåltider og 2-3 Mellemmåltider

Forslag til fordeling af daglig energiindtagelseVis indholdSkjul indhold
Morgenmad Frokost Aftensmad Mellemmåltider
20-25 % 25-30 % 20-25 % 15-30 %

Bemærk: I andre kulturer er der generelt ikke tradition for at spise mellemmåltider som i Danmark. Derimod er der generelt tradition for at spise morgenmad samt to, ofte varme måltider, hvor aftensmåltidet er hovedmåltidet.

Det er derfor væsentligt at imødekomme den pågældende madkultur, hvis indsatsen skal lykkes.

Valg af fødevarer

Generelt bør kosten have et højt indhold af fedtstoffer, fede syrnede mælkeprodukter og oste samt tørret frugt, nødder og lign. for at øge energiindholdet. Desuden et højt indhold af kød, fisk, æg, syrnede mælkeprodukter og ost for at øge proteinindholdet.

Se skema for Valg af fødevarer

En række fødevarer frarådes fordi de indeholder produkter baseret på svinekød herunder gelatine eller tilsætningsstoffer fx fedtbaserede emulgatorer.

De tilsætningsstoffer, der skal undgås har følgende numre: E120, E304, E422, E431-E436, E445, E470-E477, E479b, E481-E483, E491-E495 og E570, hvilket bl.a. findes i mælkedesserter, margarine, is og brød.

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Vitaminer og mineraler

Det anbefales, at Sygehuskosten suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt. Der kan desuden være behov for at supplere med et tilskud af calcium, hvis indtagelsen af mælk og mælkeprodukter er begrænset.

Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre i plejebolig anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Enkelte patienter kan have behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, som skal lægeordineres.

Bemærk at vitaminpiller kan indeholde emulgatorer, som kan være baseret på svinekød.

Praktiske råd

Opskrifter på de omtalte brød, retningslinjer for faste, hygiejne, tip til energitætte måltider m.m. findes i Mad, livsglæde og integration – for ældre indvandrere, se litteraturliste.

Litteratur og links

Rapporten: Maden hos indvandrere og flygninge i Danmark. Fødevarerapport 2002. Fødevaredirektoratet.

Anbefalinger for den danske institutionskost

Leed B. Mad, livsglæde og integration – for ældre indvandrere. Erhvervsskolernes Forlag. 2004.