Mælkefri diæt
Indikation
Ordineres til patienter med lægediagnosticeret overfølsomhedsreaktion overfor mælk og mælkeprodukter*.
Ved ordinationen skal der tages stilling til patientens ernæringsmæssige risiko opsporing og dermed om diæten skal følge principperne for hhv. Normalkost, Sygehuskost eller Kost til småtspisende.
* En sikker diagnose kan kun stilles ved at sammenholde sygehistorie med resultaterne af en diætperiode, hvor den mistænkte fødevare er udeladt (eliminationsdiæt) efterfulgt af en provokation med den pågældende fødevare.
Der bør tages kontakt til klinisk diætist med henblik på individuel tilrettelæggelse af kosten.
Patienter med nydiagnosticeret overfølsomhed bør altid henvises til klinisk diætist med henblik på individuel diætbehandling efter udskrivelsen.
Overfølsomhed overfor mælkeprotein må ikke forveksles med laktoseintolerance, hvor organismen helt eller delvis mangler det tarmenzym (laktase) der kan nedbryde laktose. Specialprodukter, hvor kun laktosen er fjernet kan således ikke anvendes til patienter med overfølsomhed overfor mælkeprotein.
Mål for behandlingen
Terapeutiske diæter ved fødevareoverfølsomhed skal sikre, at patienten ikke får symptomer som følge af indtagelse af fødevarer denne er overfølsom overfor.
Principper
Terapeutiske diæter ved fødevareoverfølsomhed består i fuldstændig eller delvis udelukkelse af de fødevarer der udløser reaktioner fra kosten. Energiindholdet i kosten skal svare til patientens aktuelle behov Energi og proteinbehov. Energiprocentfordelingen vil være afhængig af patientens ernæringsmæssige risiko og diagnose og kan fx være svarende til energiprocentfordelingen for hhv. Normalkost, Sygehuskost eller Småtspisende
Fordeling af måltider
Vil være afhængig af patientens ernæringsmæssige risiko og diagnose og kan fx være svarende til fordeling af måltiderne for hhv. Normalkost, Sygehuskost eller Småtspisende
Valg af sammensatte fødevarer
* Mælkeprotein forekommer fx under benævnelser som; inddampet mælk, kalcium kaseinat, kalium kaseinat, natrium kaseinat, kasein, lactalbumin, mælkebestanddele, mælkeproteiner, mælkepulver, mælketørstof, natrium kaseinat, ost, skummetmælkspulver, sødmælkspulver, tørmælk, valle, valleprotein, vallepulver og yoghurt.
Der henvises i øvrigt til Astma-Allergi Danmark og pjecerne Mælkeallergi børn og mad og Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr
Dagskostforslag
Er ikke udarbejdet
Portionsstørrelser
Vitaminer og mineraler
Efter højst 3 måneders diæt anbefales et tilskud på 800 mg calcium dagligt. Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre på plejecentre anbefales dog et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram. Det er også vigtigt at få kalk nok. Ved at spise varieret og efter de 8 kostråd - og få ca 1/4-1/2 liter mælkeprodukt om dagen dækkes anbefalingen for kalk for personer under 70 år. Ældre på plejecentre og ældre over 70 år anbefales dog at kombinere D-vitamintilskuddet med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter. Evt. øvrige tilskud vil være afhængig af patientens ernæringsmæssige risiko og diagnose.
Bemærk at nogle vitamin- og mineraltabletter indeholder mælkeprotein* og anbefales derfor ikke.
Praktiske råd
Mange industrielt fremstillede produkter kan indeholde »skjult« mælkeprotein bl.a. brød, fløde, kødfars, pålæg, pølser, middagsretter, stuvninger, supper, saucer, margarine, smør, is, desserter, cremer, kager, chokolade og kakaodrik og varedeklarationen bør derfor altid læses grundigt.
EU har vedtaget regler for mærkning, der tager hensyn til mennesker med fødevareallergi. Alle ingredienser skal således deklareres. Der er dog nogle få undtagelser, men disse gælder ikke mælk og mælkeprodukter, så disse skal altid fremgå af deklarationen. Der kan læses mere på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.
Saftbaserede (klare) industrielt fremstillede ernæringstilskud kan godt være lavet på mælkeprotein. Se industrielt fremstillede ernæringstilskud.
ikke opdateret siden 2016-udgaven