Gå til hovedindhold

Denne side bruger cookies til at personalisere din oplevelse

Accepter cookies
Søg
  • Om Kosthåndbogen
  • Kontakt
Kosthåndbogen.dk
  • Screening
  • Kostformer
  • Diæter
  • Persongrupper
  • Dagskostforslag
  • Værktøjer
  • Maden
  • Screening - vejledning
  • Hvem skal have hvilken mad?
  • Normalkost
  • Sygehuskost
  • Kost til småtspisende
  • Supplerende ernæring
  • Diabetes
  • Hjertekarsygdom
  • Energireduceret
  • Mave-tarmsygdomme
  • Nyresygdom
  • Overfølsomhed
  • Individuel diætbehandling
  • Voksne
  • Ældre
  • Børn og unge
  • Normalkost
  • Kost til gravide
  • Kost til ældre
  • Vegetarkost
  • Veganerkost
  • Pakistansk kost
  • Somalisk kost
  • Tyrkisk kost
  • Sygehuskost
  • Kost til småtspisende
  • Blød kost
  • Gratin kost
  • Cremet kost
  • Fedt- og kolesterolmodificeret diæt
  • Diabetes diæt
  • Energireduceret diæt
  • Glutenfri diæt
  • Laktosereduceret diæt
  • Kaliumreduceret diæt
  • Fosfatreduceret diæt
  • Kalium- og fosfatreduceret sygehuskost
  • Energi- og proteinbehov
  • Væskebehov
  • Ernæringsmæssige risikofaktorer
  • Monitorering
  • Kostregistrering
  • Ernæringsvurderingsskema til ældre
  • Mad og medicin
  • Spiseredskaber
  • BMI – definition
  • Deklarationsberegneren
  • Kostplanlægning
  • Kostberegning og vurdering
  • Mad og måltider
  • Modificeret kost i praksis
  • Menu
  • Søg
  • Screening
    • Screening - vejledning
    • Hvem skal have hvilken mad?
  • Kostformer
    • Normalkost
      • Voksne
        • Gravide
        • Ammende
      • Børn og unge
        • Spædbørn og småbørn
        • Større børn
      • Vegetarkost
        • Lakto-ovo-vegetarisk
        • Veganer
      • Ældre
      • Psykisk sygdom
      • Kost til andre kulturer
        • Pakistansk
        • Somalisk
        • Tyrkisk
    • Sygehuskost
      • Voksne
        • Gravide
        • Ammende
      • Børn og unge
        • Spædbørn
        • Småbørn
        • Større børn
      • Vegetarkost
        • Lakto-ovo-vegetarisk
        • Veganer
      • Ældre
      • Psykisk sygdom
      • Kost til andre kulturer
        • Pakistansk
        • Somalisk
        • Tyrkisk
    • Kost til småtspisende
      • Voksne
      • Ældre i primærsektor
      • Dysfagidiæt
        • Blød kost
        • Gratin kost
        • Cremet kost
        • Modificeret væske
        • Modificeret kost i praksis
          • Teori om modificeret kost i praksis
          • Erfaringer fra øvrige køkkener
      • Individuel ernæringsterapi
        • Individuel ernæringsterapi til ældre i primærsektor
    • Supplerende ernæring
      • Mellemmåltider
      • Energi- og proteintilskud
        • Hjemmelavede ernæringstilskud
        • Industrielt fremstillede ernæringstilskud
          • Fuldgyldige ernæringstilskud
          • Ikke-fuldgyldige ernæringstilskud
        • Tilskud fra Sygesikringen
      • Sondeernæring
      • Energitilskud og sondeernæring til syge børn og unge
      • Parenteral ernæring
      • Rekonvalescens
  • Diæter
    • Diabetes
      • Voksne
      • Børn og unge
      • Ældre
      • Cøliaki
      • Dyslipidæmi
      • Energireduceret diæt
      • Andre kulturer
      • Gastroparese
      • Gestationel
      • Nyresygdom
      • Prægestationel
      • Sygehuskostbaseret
    • Hjertekarsygdom
      • Voksne
      • Ældre
      • Til andre kulturer
      • Sygehuskost
      • Energireduceret
      • Ved forhøjede triglycerider
      • Kost ved AK-behandling
    • Energireduceret
      • Voksne
      • Børn og unge
      • Ældre
      • Til andre kulturer
    • Mave-tarmsygdomme
      • Glutenfri diæt til voksne
      • Børn og unge
        • Glutenfri diæt til børn
      • Laktosereduceret
      • Antidumping
      • Fedtreduceret
      • MCT tilskud
    • Nyresygdom
      • Diæt ved lav nyrefunktion
      • Diæt ved dialyse
        • Hemodialysediæt
        • Peritoneal diæt
      • Kaliumreduceret diæt
      • Fosfatreduceret diæt
      • Natrium-væskereduceret diæt
    • Overfølsomhed
      • Børn og unge
        • Mælkefri (børn og unge)
        • Æggefri (børn og unge)
      • Mælkefri
      • Æggefri
      • Nikkelreduceret diæt
      • Pollenkryds
      • Farvefri
    • Individuel diætbehandling
  • Persongrupper
    • Voksne
      • Raske
        • Normalvægt
        • Vegetarer
        • Andre kulturer
        • Gravide
        • Ammende
        • Psykisk sygdom
        • Overvægt
      • Diabetes
        • Andre kulturer
        • Cøliaki
        • Dyslipidæmi
        • Gastroparese
        • Gestationel
        • Prægestationel
        • Nyresygdom
      • Hjertekarsygdom
        • Overvægt
        • Andre kulturer
        • Forhøjede triglycerider
        • AK-behandling
      • Mave-tarmsygdomme
        • Cøliaki
        • Laktoseintolerance
        • Dumping syndrom
        • Svær steatoré
        • Svær steatoré, hvor fedtreduceret diæt ikke er tilstrækkelig
      • Nyresygdom
        • Nedsat nyrefunktion
        • Hæmodialyse
        • Peritoneal dialyse
        • For højt indhold af kalium i blodet
        • For højt indhold af fosfat i blodet
      • Overfølsomhed
        • Overfor æg
        • Overfor mælk
        • Overfor nikkel
        • Overfor birke-, græs og bynkepollen
        • Overfor et eller flere tilsatte farvestoffer
      • Syge
        • Ernæringsmæssig risiko
        • Gravide
        • Vegetarer
        • Psykisk sygdom
        • Fra andre kulturer
      • Småtspisende
        • Med bevaret spiseevne
        • Med nedsat tygge-synkeevne
        • Ernæringsmæssig risiko - Screening score ≥3
    • Ældre
      • Raske
        • Normalvægt
        • Overvægt
      • Diabetes
      • Hjertekarsygdom
      • Syge
      • Primærsektor
    • Børn og unge
      • Raske børn og unge
        • Normalvægt
        • Overvægt
      • Syge børn og unge
        • Syge spædbørn
        • Syge småbørn
        • Syge større børn
      • Diabetes
      • Mave-tarmsygdomme
        • Børn med cøliaki
      • Overfølsomhed
        • Overfor mælk
        • Overfor æg
  • Dagskostforslag
    • Normalkost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Kost til gravide
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Kost til ældre
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Vegetarkost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Veganerkost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Pakistansk kost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Somalisk kost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Tyrkisk kost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Kost til småtspisende
      • Småtspisende 7 MJ
      • Småtspisende 9 MJ
      • Småtspisende 12 MJ
      • Småtspisende 7+9+12 MJ
    • Blød kost
      • Blød kost 7 MJ
      • Blød kost 9 MJ
      • Blød kost 12 MJ
      • Blød kost 7+9+12 MJ
    • Gratin kost
      • Gratin kost 7 MJ
      • Gratin kost 9 MJ
      • Gratin kost 12 MJ
      • Gratin kost 7+9+12 MJ
    • Cremet kost
      • Cremet kost 7 MJ
      • Cremet kost 9 MJ
      • Cremet kost 12 MJ
      • Cremet kost 7+9+12 MJ
    • Fedt- og kolesterolmodificeret diæt
    • Diabetes diæt
      • Diabetes diæt 7 MJ
      • Diabetes diæt 9 MJ
      • Diabetes diæt 12 MJ
      • Diabetes diæt 7+9+12 MJ
    • Energireduceret diæt
      • Normalkost 6 MJ
      • Normalkost 8 MJ
      • Normalkost 6+8 MJ
    • Glutenfri diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Laktosereduceret diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Kaliumreduceret diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Fosfatreduceret diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Kalium- og fosfatreduceret sygehuskost
  • Værktøjer
    • Energi- og proteinbehov
      • Raske voksne
      • Syge voksne
      • Syge børn og unge
      • Ældre
    • Væskebehov
    • Ernæringsmæssige risikofaktorer
    • Monitorering
    • Kostregistrering
    • Ernæringsvurderingsskema til ældre
    • Mad og medicin
    • Spiseredskaber
    • BMI – definition
    • Deklarationsberegneren
  • Maden
    • Kostplanlægning
      • Valg af fødevarer
        • Normalkost skemaer
          • Voksne
          • Gravide
          • Ammende
          • Ældre
          • Raske børn
            • Særlige forhold
          • Vegetarisk
          • Vegansk
          • Pakistansk
          • Somalisk
          • Tyrkisk
        • Sygehuskost skemaer
          • Voksne
          • Gravide
          • Ammende
          • Småtspisende
          • Vegetarisk
          • Vegansk
          • Pakistansk
          • Somalisk
          • Tyrkisk
        • Andre skemaer
          • Blød kost
          • Gratin kost
          • Cremet kost
          • Fedtreduceret diæt (MCT-kost)
          • Diabetesdiæt
          • Diabetesdiæt ved dyslipidæmi
          • Glutenfri kost
          • Laktosereduceret diæt
          • Kaliumreduceret diæt
          • Fosfatreduceret diæt
          • Antidumping
      • Portionsstørrelser
      • Opskrifter
      • Måltidsmønster
      • Dagskoster
      • Mellemmåltider
      • Ombytningslister
    • Kostberegning og vurdering
    • Mad og måltider
      • Menuplanlægning
      • Anretning og servering
      • Brugerinddragelse/-undersøgelse
    • Modificeret kost i praksis
      • Teori om modificeret kost i praksis
      • Erfaringer fra øvrige køkkener
        • Viborg – Centralkøkkenet
  • Om Kosthåndbogen
    • Brugervejledning
    • Ordforklaring
    • Gruppen bag Kosthåndbogen
    • Cookies
  • Kontakt

Dagskostforslag

Energibehovet afhænger af flere faktorer som alder, køn, fysisk aktivitetsniveau og evt. sygdom.

Derfor bør der ordineres dagskost på forskellige energitrin, som er individuelt tilpasset.

Læs mere under Energi- og proteinbehov.

Der er valgt at give eksempler på dagskostforslag på:

  • 7 MJ (= Lille portion)
  • 9 MJ (= Standard portion)
  • 12 MJ (= Stor portion)

Forslagene er ment som et oplæg, idet det er tanken, at hvert køkken kan indføre deres egne menuer, portionsstørrelser samt energi- og proteinindhold.

Dagskostforslagene kan være en hjælp ved vurderingen af den enkelte persons indtag af mad og drikke.

Helt ideelt ville det derfor være, hvis køkkenet kunne udarbejde tilsvarende dagskostforlag hver dag.

I de udarbejdede dagskostforslag med energitrin på 7, 9 og 12 MJ er opskrifterne næringsberegnet på DTU Fødevareinstituttet vha. data fra Fødevaredata.

Ved valg af portionsstørrelser er der for de Normalkostbaserede dagskoster taget udgangspunkt i de officielle kostråd og næringsstofanbefalinger, og for de Sygehuskostbaserede dagskoster samt diæterne er der taget udgangspunkt i de indsendte dagskostforslag fra kliniske diætister med udgangspunkt i erfaringer fra den kliniske hverdag.

Portionerne er angivet som ikke-tilberedt vægt, med mindre andet er angivet.

I alle dagskostforslagene forudsættes det, at der indtages vand, kaffe og te udover de drikkevarer, der er anført i forslagene.

Er fagligt opdateret i 2016

  • Normalkost
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
  • Kost til gravide
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost 7 MJ
    • Sygehuskost 9 MJ
    • Sygehuskost 12 MJ
    • Sygehuskost 7+9+12 MJ
  • Kost til ældre
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
  • Vegetarkost
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost 7 MJ
    • Sygehuskost 9 MJ
    • Sygehuskost 12 MJ
    • Sygehuskost 7+9+12 MJ
  • Veganerkost
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost 7 MJ
    • Sygehuskost 9 MJ
    • Sygehuskost 12 MJ
    • Sygehuskost 7+9+12 MJ
  • Pakistansk kost
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost 7 MJ
    • Sygehuskost 9 MJ
    • Sygehuskost 12 MJ
    • Sygehuskost 7+9+12 MJ
  • Somalisk kost
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost 7 MJ
    • Sygehuskost 9 MJ
    • Sygehuskost 12 MJ
    • Sygehuskost 7+9+12 MJ
  • Tyrkisk kost
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost 7 MJ
    • Sygehuskost 9 MJ
    • Sygehuskost 12 MJ
    • Sygehuskost 7+9+12 MJ
  • Sygehuskost
    • Sygehuskost 7 MJ
    • Sygehuskost 9 MJ
    • Sygehuskost 12 MJ
    • Sygehuskost 7+9+12 MJ
  • Kost til småtspisende
    • Småtspisende 7 MJ
    • Småtspisende 9 MJ
    • Småtspisende 12 MJ
    • Småtspisende 7+9+12 MJ
  • Blød kost
    • Blød kost 7 MJ
    • Blød kost 9 MJ
    • Blød kost 12 MJ
    • Blød kost 7+9+12 MJ
  • Gratin kost
    • Gratin kost 7 MJ
    • Gratin kost 9 MJ
    • Gratin kost 12 MJ
    • Gratin kost 7+9+12 MJ
  • Cremet kost
    • Cremet kost 7 MJ
    • Cremet kost 9 MJ
    • Cremet kost 12 MJ
    • Cremet kost 7+9+12 MJ
  • Fedt- og kolesterolmodificeret diæt
  • Diabetes diæt
    • Diabetes diæt 7 MJ
    • Diabetes diæt 9 MJ
    • Diabetes diæt 12 MJ
    • Diabetes diæt 7+9+12 MJ
  • Energireduceret diæt
    • Normalkost 6 MJ
    • Normalkost 8 MJ
    • Normalkost 6+8 MJ
  • Glutenfri diæt
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost 7 MJ
    • Sygehuskost 9 MJ
    • Sygehuskost 12 MJ
    • Sygehuskost 7+9+12 MJ
  • Laktosereduceret diæt
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost 7 MJ
    • Sygehuskost 9 MJ
    • Sygehuskost 12 MJ
    • Sygehuskost 7+9+12 MJ
  • Kaliumreduceret diæt
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
  • Fosfatreduceret diæt
    • Normalkost 7 MJ
    • Normalkost 9 MJ
    • Normalkost 12 MJ
    • Normalkost 7+9+12 MJ
  • Kalium- og fosfatreduceret sygehuskost

Kontakt
kosthaandbogen@kost.dk

Kost og Ernæringsforbundet
Holmbladsgade 70
2300 København S
3163 6600

 

Sundhedsstyrelsens logo Fødevarestyrelsens logo Kost og Ernæringsforbundets logo