Dagskostforslag
Energibehovet afhænger af flere faktorer som alder, køn, fysisk aktivitetsniveau og evt. sygdom.
Derfor bør der ordineres dagskost på forskellige energitrin, som er individuelt tilpasset.
Læs mere under Energi- og proteinbehov.
Der er valgt at give eksempler på dagskostforslag på:
- 7 MJ (= Lille portion)
- 9 MJ (= Standard portion)
- 12 MJ (= Stor portion)
Forslagene er ment som et oplæg, idet det er tanken, at hvert køkken kan indføre deres egne menuer, portionsstørrelser samt energi- og proteinindhold.
Dagskostforslagene kan være en hjælp ved vurderingen af den enkelte persons indtag af mad og drikke.
Helt ideelt ville det derfor være, hvis køkkenet kunne udarbejde tilsvarende dagskostforlag hver dag.
I de udarbejdede dagskostforslag med energitrin på 7, 9 og 12 MJ er opskrifterne næringsberegnet på DTU Fødevareinstituttet vha. data fra Fødevaredata.
Ved valg af portionsstørrelser er der for de Normalkostbaserede dagskoster taget udgangspunkt i de officielle kostråd og næringsstofanbefalinger, og for de Sygehuskostbaserede dagskoster samt diæterne er der taget udgangspunkt i de indsendte dagskostforslag fra kliniske diætister med udgangspunkt i erfaringer fra den kliniske hverdag.
Portionerne er angivet som ikke-tilberedt vægt, med mindre andet er angivet.
I alle dagskostforslagene forudsættes det, at der indtages vand, kaffe og te udover de drikkevarer, der er anført i forslagene.
Er fagligt opdateret i 2016