Valg af fødevarer til Normalkost til voksne

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn

Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkornsboller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød

Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkorns- kornsorter

Fuldkornsvarianter af grød, fx havregrød og øllebrød samt grød lavet hovedsagligt på fuldkornsgryn/kerner

Fuldkornsvarianter af müesli og morgenmadsprodukter

Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign.

Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere, flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels

 

Kartofler, ris og pasta

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og

Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn

Kartofler, fx bagte og kogte

Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler

Ris, pasta og andre kornprodukter uden fuldkorn.

Kartoffelprodukter med højt fedt og /eller saltindhold, fx friturestegte kartofler

 

Grønsager og bælgfrugter

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Friske, frosne, konserverede grønsager til alle hovedmåltider og mellemmåltider. Vælg især grove grønsager, fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter

Mindst 300 g grønsager dagligt

Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter

Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

 

Grønsager med et højt tilsat fedt- og/eller saltindhold, fx ristede løg

 

Frugt, nødder og frø

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog)

Ca. 300 g frugt dagligt.

Op til 30 g usaltede nødder og mandler

Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.)

Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten frem for ost

Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med

Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos

Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner

Hørfrø og solsikkekerner

Marmelade, syltetøj og gele

Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde

Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter, fx chokoladenøddecreme

 
Mælkeprodukter og ost

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Mager mælk, fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk

Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker

Magre oste, fx skæreost (op til 30 +) og hytteost (op til 5 g fedt pr 100 g)

Til madlavning (som ingrediens i fx sauce og mejeribaserede dressinger): Mejeriprodukter med højst 5 g fedt pr. 100 g, fx letmælk, sødmælk, visse flødeerstatninger og syrnede produkter

Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt

Federe oste, fx fetaost, parmesanost og skæreost (45+) i begrænset mængde

Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver til madlavning i begrænset mængde

Frugtyoghurt med højt indhold af tilsat sukker

Kakaomælk, både sød-, skummet-, og letmælkskakao

 

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Magert kød med højst 10 g fedt pr 100 g, fx mørbrad og filet.

Hakket kød med højst 10 g fedt pr 100 g

Kødpålæg, pølser og postejer med højst 10 g fedt pr 100 .

Kød fra firbenede dyr, dvs. kød fra okse, kalv, lam eller svin højst 500 g (tilberedt) om ugen. Og især forarbejdet kød

Salt kød (bacon og lign.) kan bruges i begrænset mængde til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt

Fisk og skaldyr, både frisk og frossen

Alle typer fjerkræ

Alle typer indmad

Æg

Federe og saltholdigt kød, fx ribbensteg, medisterpølse, røget, og sprængt (saltet) kø.

Hakket kød med højt fedtindhold

Charcuteri: Kødpålæg, pølser og postejer med højt fedt og saltindhold

   

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner

Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

Mayonnaise, remoulade og pesto, fx i sandwich og på brød i stedet for smør.

Vend pastaen eller kartoflerne med pesto eller olie i stedet for fløde- eller opbagt sovs

Oliebaserede saucer og dressinger

Fedtholdige pålægstyper, fx mayonnaisesalater

Mælkebaserede dressinger og saucer med et højt fedt- og saltindhold

Kokosolie og palmin i begrænset mængde

Smør, hårde margariner og smørblandinger i begrænset mængde

Pulversovs med et højt saltindhold

Friturefedt

 

Sukker, desserter, kager og slik

Sukker, honning, sirup anvendt som krydderi i maden

 

Alle typer sukker, honning og sirup

Desserter, is og kager

Slik, chokolade, is, marcipan og nougat

 
Drikkevarer

Vand, mager mælk, fx skummet-, kærne-, og minimælk

Kaffe og te

Letmælk

Grønsagsjuice med lavt saltindhold, frugtjuice (æblemost) – højst 1 glas eller 250 ml dagligt

Smoothies af hel frisk eller frossen frugt uden tilsat sukker

Sukkerfri saftevand, sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand

Sukkerholdigt saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider, kakaomælk og is-te

 

Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier

 

Salt- og fedtholdige produkter, som fx saltstænger, grissini, popcorn - alle typer chips (inkl. lightprodukter)

Saltede nødder (fx peanuts) og saltede mandler

 

 

Er fagligt opdateret i 2016