Valg af fødevarer til Normalkost til voksne
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
|
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkornsboller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkorns- kornsorter Fuldkornsvarianter af grød, fx havregrød og øllebrød samt grød lavet hovedsagligt på fuldkornsgryn/kerner Fuldkornsvarianter af müesli og morgenmadsprodukter |
Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign. |
Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere, flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels |
|
Kartofler, ris og pasta |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Kartofler, fx bagte og kogte Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler |
Ris, pasta og andre kornprodukter uden fuldkorn. |
Kartoffelprodukter med højt fedt og /eller saltindhold, fx friturestegte kartofler |
|
Grønsager og bælgfrugter |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Friske, frosne, konserverede grønsager til alle hovedmåltider og mellemmåltider. Vælg især grove grønsager, fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter Mindst 300 g grønsager dagligt Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
Grønsager med et højt tilsat fedt- og/eller saltindhold, fx ristede løg |
||
Frugt, nødder og frø |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog) Ca. 300 g frugt dagligt. Op til 30 g usaltede nødder og mandler Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.) Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten frem for ost Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med |
Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Hørfrø og solsikkekerner Marmelade, syltetøj og gele Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde |
Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter, fx chokoladenøddecreme |
|
Mælkeprodukter og ost |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Mager mælk, fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker Magre oste, fx skæreost (op til 30 +) og hytteost (op til 5 g fedt pr 100 g) Til madlavning (som ingrediens i fx sauce og mejeribaserede dressinger): Mejeriprodukter med højst 5 g fedt pr. 100 g, fx letmælk, sødmælk, visse flødeerstatninger og syrnede produkter Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt |
Federe oste, fx fetaost, parmesanost og skæreost (45+) i begrænset mængde Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver til madlavning i begrænset mængde |
Frugtyoghurt med højt indhold af tilsat sukker Kakaomælk, både sød-, skummet-, og letmælkskakao |
|
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Magert kød med højst 10 g fedt pr 100 g, fx mørbrad og filet. Hakket kød med højst 10 g fedt pr 100 g Kødpålæg, pølser og postejer med højst 10 g fedt pr 100 . Kød fra firbenede dyr, dvs. kød fra okse, kalv, lam eller svin højst 500 g (tilberedt) om ugen. Og især Salt kød (bacon og lign.) kan bruges i begrænset mængde til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt Fisk og skaldyr, både frisk og frossen Alle typer fjerkræ Alle typer indmad Æg |
Federe og saltholdigt kød, fx ribbensteg, medisterpølse, røget, og sprængt (saltet) kø. Hakket kød med højt fedtindhold Charcuteri: Kødpålæg, pølser og postejer med højt fedt og saltindhold |
||
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) Mayonnaise, remoulade og pesto, fx i sandwich og på brød i stedet for smør. Vend pastaen eller kartoflerne med pesto eller olie i stedet for fløde- eller opbagt sovs Oliebaserede saucer og dressinger |
Fedtholdige pålægstyper, fx mayonnaisesalater Mælkebaserede dressinger og saucer med et højt fedt- og saltindhold Kokosolie og palmin i begrænset mængde Smør, hårde margariner og smørblandinger i begrænset mængde Pulversovs med et højt saltindhold |
Friturefedt |
|
Sukker, desserter, kager og slik |
Sukker, honning, sirup anvendt som krydderi i maden |
Alle typer sukker, honning og sirup Desserter, is og kager Slik, chokolade, is, marcipan og nougat |
||
Drikkevarer |
Vand, mager mælk, fx skummet-, kærne-, og minimælk Kaffe og te |
Letmælk Grønsagsjuice med lavt saltindhold, frugtjuice (æblemost) – højst 1 glas eller 250 ml dagligt Smoothies af hel frisk eller frossen frugt uden tilsat sukker |
Sukkerfri saftevand, sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand Sukkerholdigt saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider, kakaomælk og is-te |
|
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier |
Salt- og fedtholdige produkter, som fx saltstænger, grissini, popcorn - alle typer chips (inkl. lightprodukter) Saltede nødder (fx peanuts) og saltede mandler |
Er fagligt opdateret i 2016