Brugervejledning

Kosthåndbogen er delt op i fem overordnede grupper:

  • Kostformer, der beskriver de forskellige kostformer som Normalkost, Sygehuskost og Kost til småtspisende, herunder Dysfagi diæt (Kost med modificeret konsistens)
  • Persongrupper, der omfatter raske og syge i alle aldersgrupper.
  • Diæter, der omfatter forskellige diættyper, Individuel ernæringsbehandling og supplerende ernæring.
  • Dagskostforslag, der omfatter dagskostforslag til de forskellige kost- og diættyper
  • Maden i praksis, der beskriver kostens planlægning, beregning, vurdering, servering samt modificeret konsistens i praksis

Derudover vil der under Opsporing være hjælp til vurdering/opsporing af ernæringstilstanden.

Under Skemaer og hjælpemidler findes bl.a. de skemaer og hjælpemidler, der anvendes ved vurdering og monitorering af kost og ernæringstilstand.

For den nye bruger

Et naturligt forløb vil være at starte med Hvem skal have hvilken mad. Den relevante kostform eller diæt baseres på en individuel vurdering/opsporing af ernæringstilstand og forekomst af risikofaktorer.

Næste skridt vil være at gå videre til beskrivelse af Kostformer og Diæter og læse mere om den relevante mad og drikke. Beskrivelserne indeholder information om indikationer, mål for behandlingen, principper bag kostformen/diæten, fordeling af måltider, valg af fødevarer, dagskostforslag, portionsstørrelser, indholdslister, behov for vitaminer og mineraler, praktiske råd og litteratur samt links.


Undervejs er der hjælp at finde i Hjælpemidler samt Maden i praksis.

Ved spørgsmål eller behov for hjælp og vejledning – se Kontakt.

Valg af fødevarer

Opdelingen af valg af fødevarer i de 4 kategorier, er valgt for alle kostformer og diæter. Valg af fødevarer er opdelt i følgende kategorier:

  • spis/drik hyppigst - dvs. de fødevarer der bør indgå en eller flere gange i dagens måltider – evt. i begrænset mængde
  • spis/drik af og til - dvs. de fødevarer der kan indtages mindre hyppigt – dvs. en til flere gange i løbet af ugen og altid i begrænset mængde
  • spis/drik meget sjældent - dvs. de fødevarer der kan indtages ved festlige lejligheder og altid i begrænset mængde
  • frarådes - dvs. de fødevarer der ikke bør/skal indtages

Som udgangspunkt er det de samme fødevarer der er beskrevet/medtaget gennem hele materialet.
 Dog er enkelte fødevarer nævnt et/få steder, hvis det har speciel relevans for den pågældende kostform/diæt.


For nogle diæters vedkommende er der blot beskrevet tilvalg eller fravalg. Det gælder fx for en del af diæterne ved nyresygdomme og mave-/tarmsygdomme samt ved Dysfagidiæt (Kost med modificeret konsistens). For disse kostformer og diæter er det anført, at oversigten over Valg af fødevarer skal sammenholdes med den spisendes ernæringstilstand, dvs. om kosten skal tage udgangspunkt i Normalkost, Sygehuskost eller Kost til småtspisende.

Er fagligt opdateret i 2016