Valg af fødevarer til veganer Normalkost
Spis og drik hyppigst | Spis og drik af og til | Spis og drik sjældent | Frarådes | |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkorns- kornsorter Fuldkornsvarianter af grød, fx havregrød og øllebrød samt grød lavet hovedsagligt på fuldkornsgryn/kerner Fuldkornsvarianter af müesli og morgenmads produkter uden æg eller mælk |
Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign. bagt med planteolie og uden æg eller mælk |
Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, bagt uden mælk eller æg Tærte- og butterdej med planteolie og uden æg |
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere og kammerjunkere, der indeholder mælk eller æg Flutes med hvidløgssmør Alle typer müesli og morgenmadsprodukter, der indeholder mælk eller æg Færdige melblandinger til fx pandekager og æbleskiver, der indeholder æg eller mælk Rasp, der indeholder mælk eller æg Risengrød kogt på mælk Tærte- og butterdej, der indeholder mælk eller æg |
Kartofler, ris og pasta |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Kartofler, fx bagte og kogte Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler |
Ris, pasta og andre kornprodukter uden fuldkorn | Kartoffelprodukter med højt fedt og /eller saltindhold, fx friturestegte kartofler |
Kartoffelmospulver og -flager * Pasta med æg Pasta med alle typer, fyld der indeholder kød, mælk eller æg |
Grønsager og bælgfrugter |
Friske, frosne, konserverede grønsager til alle hovedmåltider og mellemmåltider. Vælg især grove grønsager, fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter Mindst 300 g grønsager dagligt Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter. Miso (sojapasta), tofu, hummus, børnnepostej) Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt). |
Grønsager med et højt tilsat fedt- og/eller saltindhold, fx ristede løg | Legerede eller stuvede grønsager med mælk | |
Frugt, nødder og frø |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog) Ca. 300 g frugt dagligt 30 g usaltede nødder og mandler Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.) Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten. Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med Tahina (sesampasta) |
Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Hørfrø og solsikkekerner Marmelade og syltetøj Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde |
Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter, fx chokoladenøddecreme uden mælk |
Gelé * Chokoladenøddecreme, der indeholder mælk |
Mælkeprodukter og ost | Veganske ’oste’ baseret på fx kokos, rasp og/eller soya Veganske ’oste’ baseret på fx kokos, rasp og/eller soya |
Alle typer mælk og syrnede mælkeprodukter Alle typer ost Alle typer kakaomælk Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver |
||
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Alle typer kød, fisk, fjerkræ, lammekød, hestekød, vildt og indmad Alle typer æg og æggeretter |
|||
Fedtstoffer, dressinger, saucer m.m. |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Planteolie, fx rapsolie og olivenolie Margarine uden animalske produkter Saucer og dressinger med lavt fedtindhold med planteolie og uden æg og mælk Sennep uden mælk eller æg. |
Friturefedt og palmin Saucer og dressinger med højt fedtindhold, med planteolie og uden æg og mælk |
Margarine/minarine * Oliemargarine * Smør og blandingsprodukter Saucer og dressinger * Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter) Sennep med mælk eller æg |
|
Sukker, desserter, kager og slik |
Sukker og sirup anvendt som krydderi i maden |
Alle typer sukker og sirup Sodavandsis Is baseret på plantemælk Bolcher uden fyld Ren marcipan Halva |
Honning Desserter og kager med mælk eller æg Fromage og lign. Fløde- og mælkeis Pulverprodukter, fx fromage-, creme- og buddingpulver med mælk eller æg Vingummi og lakrids med gelatine eller bivoks Karameller * Chokolade og nougat med mælk |
|
Drikkevarer |
Vand, danskvand Kaffe og te Sojamælk Mandelmælk og lign. |
Grønsagsjuice med lavt saltindhold, frugtjuice (æblemost) – højst 1 glas eller 250 ml dagligt. |
Sukkerfri saftevand, sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand. Sukkerholdigt saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og is-te. |
Ernæringstilskud * |
Diverse | Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier |
Salt- og fedtholdige produkter, som fx saltstænger, grissini, popcorn - alle typer chips Saltede nødder (fx peanuts) og saltede mandler. Husblas * Kakaopulver med mælk |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016