Valg af fødevarer til veganer Normalkost

  Spis og drik hyppigst Spis og drik af og til Spis og drik sjældent Frarådes
Brød, mel og gryn

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og

Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn


Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød


Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkorns- kornsorter


Fuldkornsvarianter af grød, fx havregrød og øllebrød samt grød lavet hovedsagligt på fuldkornsgryn/kerner


Fuldkornsvarianter af müesli og morgenmads produkter uden æg eller mælk

Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign. bagt med planteolie og uden æg eller mælk

Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, bagt uden mælk eller æg


Tærte- og butterdej med planteolie og uden æg

Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere og kammerjunkere, der indeholder mælk eller æg


Flutes med hvidløgssmør


Alle typer müesli og morgenmadsprodukter, der indeholder mælk eller æg


Færdige melblandinger til fx pandekager og æbleskiver, der indeholder æg eller mælk


Rasp, der indeholder mælk eller æg


Risengrød kogt på mælk


Tærte- og butterdej, der indeholder mælk eller æg
Kartofler, ris og pasta

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og

Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn


Kartofler, fx bagte og kogte 


Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler

Ris, pasta og andre kornprodukter uden fuldkorn Kartoffelprodukter med højt fedt og /eller saltindhold, fx friturestegte kartofler

Kartoffelmospulver og -flager *


Pasta med æg


Pasta med alle typer, fyld der indeholder kød, mælk eller æg

Grønsager og bælgfrugter

Friske, frosne, konserverede grønsager til alle hovedmåltider og mellemmåltider. Vælg især grove grønsager, fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter


Mindst 300 g grønsager dagligt


Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter.

Miso (sojapasta), tofu, hummus, børnnepostej)


Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt).  

  Grønsager med et højt tilsat fedt- og/eller saltindhold, fx ristede løg Legerede eller stuvede grønsager med mælk
Frugt, nødder og frø

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog)


Ca. 300 g frugt dagligt     


30 g usaltede nødder og mandler


Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.)


Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten.


Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med


Tahina (sesampasta)

Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos


Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner


Hørfrø og solsikkekerner


Marmelade og syltetøj


Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde

Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter, fx chokoladenøddecreme uden mælk

Gelé *


Chokoladenøddecreme, der indeholder mælk

Mælkeprodukter og ost Veganske ’oste’ baseret på fx kokos, rasp og/eller soya Veganske ’oste’ baseret på fx kokos, rasp og/eller soya    

Alle typer mælk og syrnede mælkeprodukter


Alle typer ost


Alle typer kakaomælk


Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg      

Alle typer kød, fisk, fjerkræ, lammekød, hestekød, vildt og indmad


Alle typer æg og æggeretter

Fedtstoffer, dressinger, saucer m.m.

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker


Planteolie, fx rapsolie og olivenolie


Margarine uden animalske produkter


Saucer og dressinger med lavt fedtindhold med planteolie og uden æg og mælk


Sennep uden mælk eller æg.
Ketchup, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

 

Friturefedt og palmin


Saucer og dressinger med højt fedtindhold, med planteolie og uden æg og mælk

Margarine/minarine * Oliemargarine *


Smør og blandingsprodukter


Saucer og dressinger *


Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter)

Sennep med mælk eller æg

Sukker, desserter, kager og slik

Sukker og sirup anvendt som krydderi i maden

Alle typer sukker og sirup


Sodavandsis

Is baseret på plantemælk


Bolcher uden fyld


Ren marcipan


Halva

Honning


Desserter og kager med mælk eller æg


Fromage og lign.


Fløde- og mælkeis 


Pulverprodukter, fx fromage-, creme- og buddingpulver  med mælk eller æg


Vingummi og lakrids  med gelatine eller bivoks


Karameller *


Chokolade og nougat med mælk

 
Drikkevarer

Vand, danskvand


Kaffe og te


Sojamælk


Mandelmælk og lign.

Grønsagsjuice med lavt saltindhold, frugtjuice (æblemost) – højst 1 glas eller 250 ml dagligt.

Sukkerfri saftevand, sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand.


Sukkerholdigt saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og is-te.

Ernæringstilskud *
Diverse Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier    

Salt- og fedtholdige produkter, som fx saltstænger, grissini, popcorn - alle typer chips


Saltede nødder (fx peanuts) og saltede mandler.


Husblas *


Kakaopulver med mælk

* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse

Er fagligt opdateret i 2016