Valg af fødevarer til Sygehuskost til gravide
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
|
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Brødtyper med et lavt indhold af fuldkorn fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign. Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels Alle mel og gryntyper Grød, fx havregrød (kogt på mælk), øllebrød og risengrød Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker1 1 Mere end 5 g fedt og 5 g tilsat sukker pr. 100 g |
Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker |
||
Kartofler, ris og pasta |
Kartofler, kartoffelmos Brasede kartofler Kartoffelprodukter med højt fedtindhold2 fx pommes frites 2 Over 5 g fedt pr. 100 g Alle typer ris og pasta uden fuldkorn en gang imellem som variation til kartofler |
Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler | ||
Grønsager og bælgfrugter |
Alle konserverede og syltede grønsager, fx rødbeder, asier, rødkål Alle friske og frosne grønsager, men i mindre mængder end i Normalkosten Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter, men i mindre mængder end i Normalkosten Avocado Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) Ristede løg |
|||
Frugt, nødder og frø |
Alle konserverede og syltede frugter og bær Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten Frugtgrød, -suppe og -mos Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Marmelade, syltetøj og gelé Alle nødder, mandler, frø og kerner, gerne usaltede Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med Chokoladenøddecreme og lign. Peanutbutter |
|||
Mælkeprodukter og ost |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold3, fx sødmælk, ymer, tykmælk, A-38, sødmælksyoghurt, frugtyoghurt og koldskål 3 Over 1,5 g fedt pr. 100 g Mælkeprodukter med et højt indhold af protein, fx ymer naturel, kvark naturel, fromage frais og skyr Oste med højt fedtindhold4, fx skæreost (45+), brie, camembert og flødeost 4 Over 18 g fedt pr. 100 g Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt. Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk samt ylette og letmælksyoghurt Oste med lavt fedtindhold Skummetmælkskakao |
Rå mælk og mælkeprodukter, der er fremstillet af upasteuriseret mælk, samt ost fremstillet af rå mælk5 5 Frarådes pga. risiko for listeriainfektion |
|
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Alle former for kød, gerne med et højt fedtindhold Kødpålæg, pølser og postejer med højt fedtindhold6 6 Over 10 g fedt pr. 100 g Fisk7 og skaldyr, både frisk og frossen. 7 Se kolonnerne: Af og til samt Frarådes. Alle typer fjerkræ – gerne med skind. Alle typer indmad, bortset fra lever, se Frarådes Æg og æggeretter |
Kødpålæg, pølser og postejer med lavt fedtindhold Leverpostej i mindre mængder Højst 1 almindelig dåsetun om ugen, ikke dåser med hvid tun eller albatun Østersølaks bør begrænses til 125 g om måneden pga. et højt indhold af dioxin |
Lever8 8 Frarådes pga. det høje indhold af vitamin A, der øger risikoen for fosterskader Kød, der ikke er gennemstegt eller kogt9 9 Frarådes pga. risiko for Toxoplasmose Dåser med hvid tun og albatun frarådes10 Tunbøffer og store rovfisk10 10 Frarådes pga. indholdet af kviksølv |
|
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner Blandingsprodukter og smør Saucer og dressinger med højt fedtindhold11 11 Over 5 g fedt pr. 100 g Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter), pesto Ketchup, sennep og tomatpuré Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
Saucer og dressinger med lavt fedtindhold |
Minarine | |
Sukker, desserter, kager og slik |
Alle typer sukker, honning og sirup
Desserter, is og kager Slik, chokolade, marcipan og nougat |
|||
Drikkevarer |
Læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og is-te12 12 Evt. beriget med kulhydrat- og/eller mælkeproteinpulver Energi- og proteintilskud |
Sukkerfri sodavand | ||
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier
Alle typer chips Saltstænger, grissini, popcorn |
Er fagligt opdateret i 2016