Valg af fødevarer til glutenfri kost
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
|
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Glutenfrit* brød og bagværk Kartoffel-, ris-, majs-, soja-, boghvede-, sorgum-, hirse-, kikærte- og maizenamel Ren havre OBS. Se Praktiske råd Sagogryn, quinoa, amarant, tapioka og hirse Boghvedegryn Risengrød Glutenfri* melblandinger, fx Finax, Dr. Schäer Glutenfri og Jyttemel Puffede ris Glutenfri* müesli |
Alle brødtyper, kiks og lign. med de nævnte melsorter: Hvedemel, durummel, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekerner, mannagryn, semulje, couscous, spelt, urhvede, emmer, enkorn, kamut, rugmel, ruggryn, rugkerner, bygmel, byggryn, bygkerner Almindelige havregryn, havremel, havremix Øllebrød og havregrød, der ikke er på ren havre Færdige melblandinger til fx brød, pizza, pandekager og æbleskiver der ikke er glutenfrie Morgenmadsprodukter, fx ymerdrys, guldkorn, havremix, havrefras samt müesli, der ikke er glutenfri Rasp, der ikke er glutenfrit Tærte- og butterdej, der ikke er lavet på glutenfrie meltyper |
||
Kartofler, ris og pasta |
Alle typer kartofler og ris Pommes frites Glutenfri* pasta |
Frosne kartoffelprodukter, fx kroketter Pasta der ikke er glutenfri |
||
Grønsager og bælgfrugter |
Alle typer friske, frosne, konserverede og syltede grønsager Alle typer tørrede bælgfrugter fx gule ærter, kidneybønner og linser. Majsgryn, polenta |
Ristede løg
Grønsagsstuvninger med hvedemel og lign. |
||
Frugt, nødder og frø |
Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter og bær Frugtgrød, -suppe og -mos. Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Marmelade, syltetøj og gelé Alle nødder, frø og kerner, fx sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, loppefrøskaller, hørfrø Kokosmel Chokoladenøddecreme og peanutbutter |
|||
Mælkeprodukter og ost |
Alle typer mælk og syrnede mælkeprodukter Alle typer oste Creme fraiche, syrnet fløde, fløde 9, fløde 13 og piskefløde Alle typer kakaomælk |
Syrnede mælkeprodukter med tilsat müesli Flødepulver Madlavningsfløde |
||
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Alle typer kød, fisk, skaldyr, fjerkræ og indmad Æg |
Kødpålæg, pølser og postejer der indeholder gluten* Kød og fiskefars der indeholder gluten* Panerede kød og fiskeprodukter Færdigretter og supper, der indeholder gluten* Fiskekonserves der indeholder gluten, fx torskerogn* |
||
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Planteolie, oliemargarine og margarine Blandingsprodukter og smør Saucer jævnet med maizena eller anden glutenfri stivelse Dressinger af olie-/eddike eller syrnede mælkeprodukter Mayonnaise Mayonnaisesalater uden gluten* Glutenfri sojasauce |
Remoulade og pickles der indeholder gluten Mayonnaisesalater med gluten* Færdige saucer og pulversaucer der indeholder gluten* Ketchup og sennep der indeholder gluten* |
||
Sukker, desserter, kager og slik |
Alle typer sukker, honning og sirup Maltodextrin Sodavandsis uden chokoladetop Kager bagt med glutenfrit* mel Bolcher uden fyld Ren marcipan og ren chokolade |
Desserter og is der indeholder gluten* Færdige bageblandinger til kager (undtagen glutenfri produkter) Creme- og buddingpulver Fyldt chokolade der indeholder gluten Karameller, lakrids, lakridskonfekt og vingummi der indeholder gluten |
||
Drikkevarer |
Vand, danskvand Kaffe og te Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea Ernæringstilskud |
Krydderiblandinger med hvedemel og lign. Bouillon der indeholder gluten Bagepulver og vanillesukker baseret på hvedemel Kakaopulver* der indeholder gluten Saltstænger og grissini Saucejævner der indeholder gluten Malt |
||
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier, bouillon uden gluten Ren kakao Popcorn, peanuts, flæskesvær, franske kartofler og chips uden gluten |
* Gluten forekommer fx under benævnelser som; bulgur, byggryn, couscous, gluten, grahamsmel, havregryn, hvedekerner, hvedekim, hvedeklid, hvedemel, hvedeprotein, hydrolyseret protein, malt, mannagryn, pasta, rasp, rugkerner, rugmel, semolina, semulje, sigtemel, spaghetti, stivelse og vegetabilsk protein.
Glutaminsyre og glutamat indeholder ikke gluten.
Er fagligt opdateret i 2016