Valg af fødevarer til pakistansk Normalkost

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og

Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn

Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød

Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkorns- kornsorter

Chapati

Naan

Fuldkornsvarianter af mel og gryntyper, fx grahamsmel, manna- og semuljegryn

Fuldkornsvarianter af grød fx mannagrød og risengrød

Fuldkornsvarianter af müesli og morgenmadsprodukter

Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx hvidt franskbrød, teboller, rosinboller, knækbrød med kanel, kakao og lign. bagt med smør eller planteolie

Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, flutes med hvidløgssmør

Paratha

Poori

Samosas

Flutes med hvidløgssmør

Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker

Tærte- og butterdej med smør eller planteolie

 

Kartofler, ris og pasta

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og

Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn

Ris, rismel

Kartofler (i sammenkogte retter)

Pasta

Vermicelli

 

 

 

Grønsager og bælgfrugter

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Alle friske, frosne, konserverede og syltede grønsager, fx tomat, agurk, gulerod, kinaradise, hvidkål og blomkål, majs, forårsløg, peberfrugt, spinat, løg, okra, aubergine, ærter og squash, græskar

Mindst 300 g grønsager dagligt

Raita

Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf (Dal) fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde og grønne linser, røde kidneybønner

Besan

Saltede produkter som fx oliven, har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

 

Pakoras

Pakora ka Raita

Dahi Palla

 

Frugt, nødder og frø

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter og bær, fx æble, banan, pære, vindrue, appelsin, mango, papaja, ferskner, abrikoser, citron og guava

Raita

Chaat

Tørret frugt, fx rosiner, abrikoser og figner

Marmelade og syltetøj

Op til 30 g usaltede nødder og mandler, fx kokosnødder, cashewnødder, pistacie, valnødder og jordnødder

Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.)

Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten frem for ost

Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med

Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos

Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner

Hørfrø og solsikkekerner.

Marmelade, syltetøj og gelé

Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde

Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter, fx chokoladenøddecreme.

Smørstegte nødder og lign.

Kokosmel

Gelé *

Mælkeprodukter og ost

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker

Lassi1

1 Ikke til gravide og i begrænset mængde

Alle typer magre oste, fx skæreost (op til 30 +) med vegetabilsk osteløbe

Panir

Syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold

Alle typer creme fraiche og fløde

Federe oste (45+) i begrænset mængde

Frugtyoghurt med højt indhold af tilsat sukker.

Alle typer ost med animalsk osteløbe

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Magert kød med højst 10 g fedt pr. 100 g

Hakket kød med højst 10 g fedt pr. 100 g

Kød fra firbenede dyr, fx oksekød og lammekød højst 500 g (tilberedt) om ugen og især forarbejdet kød2

2 Dyrene skal være halalslagtede og kødet med højst 10 g fedt pr. 100 g

Kofta (frikadeller/kødboller) af magert okse- eller lammekød

Sammenkogte retter med skært kød og fx spinat, blomkål, hvidkål, aubergine o.a

Sammenkogte retter med hakket kød og fx kartofler, ærter, grønne bønner o.a.

Fisk og skaldyr, fx fladfisk, torsk, rejer, blæksprutter

Fiskefrikadeller

Kylling

Indmad fra okse, lam2 og kylling

2 Dyrene skal være halalslagtede og kødet med højst 10 g fedt pr. 100 g

Æg, fx rørt med løg, koriander o.a. krydderier

Federe og saltholdigt kød

Oksekød og lammekød med synligt fedt2

Hakket okse- eller lammekød med højt fedtindhold3

3 Dyrene skal være halalslagtede

 

Svine- og hestekød samt produkter heraf

Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halal slagtede dyr

Blodpølse

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Planteolie, fx majs-, solsikke- og sesamolie

Curry (sovs/stuvning)

Raita

Sovs af løg, hvidløg, ingefær, flåede tomater og krydderier til sammenkogte retter

Ketchup, sennep, chutney og pickles. Har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

Ghee (kun til varm mad) i begrænset mængde

 

Alle typer margarine og minarine *

Sukker, desserter, kager og slik

Sukker, honning, sirup anvendt som krydderi i maden

 

Alle typer sukker og honning

Småkager og halva

Zarda

Vermicelli (kogt/stegt) med sukker og smør

Kheer

Firni

Is, kager, mælkedesserter og buddinger *

Drikkevarer

Vand, danskvand

Te

Chai i begrænset mængde

 

 

Ernæringstilskud

Diverse

Alle typer friske og tørrede krydderier fx, chili, kanel, gurkemeje, ingefær, kardemomme, nelliker, spidskommen, safran, hvidløg

Blomstervand, fx rosenvand

 

 

Husblas *

* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse 

Er fagligt opdateret i 2016