Valg af fødevarer til pakistansk Normalkost
|
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
Brød, mel og gryn |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød Alle typer fuldkorns mel og -gryntyper, fx havregryn, rugmel og fuldkorns-hvedemel. Rug/hvede/bygkerner samt andre fuldkorns- kornsorter Chapati Naan Fuldkornsvarianter af mel og gryntyper, fx grahamsmel, manna- og semuljegryn Fuldkornsvarianter af grød fx mannagrød og risengrød Fuldkornsvarianter af müesli og morgenmadsprodukter |
Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx hvidt franskbrød, teboller, rosinboller, knækbrød med kanel, kakao og lign. bagt med smør eller planteolie |
Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker, fx croissanter, tebirkes, kiks, flutes med hvidløgssmør Paratha Poori Samosas Flutes med hvidløgssmør Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker Tærte- og butterdej med smør eller planteolie |
|
Kartofler, ris og pasta |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Ris, rismel Kartofler (i sammenkogte retter) Pasta Vermicelli |
|
|
|
Grønsager og bælgfrugter |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Alle friske, frosne, konserverede og syltede grønsager, fx tomat, agurk, gulerod, kinaradise, hvidkål og blomkål, majs, forårsløg, peberfrugt, spinat, løg, okra, aubergine, ærter og squash, græskar Mindst 300 g grønsager dagligt Raita Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf (Dal) fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde og grønne linser, røde kidneybønner Besan Saltede produkter som fx oliven, har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges i begrænsede mængder til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
|
Pakoras Pakora ka Raita Dahi Palla |
|
Frugt, nødder og frø |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter og bær, fx æble, banan, pære, vindrue, appelsin, mango, papaja, ferskner, abrikoser, citron og guava Raita Chaat Tørret frugt, fx rosiner, abrikoser og figner Marmelade og syltetøj Op til 30 g usaltede nødder og mandler, fx kokosnødder, cashewnødder, pistacie, valnødder og jordnødder Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.) Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten frem for ost Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med |
Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Hørfrø og solsikkekerner. Marmelade, syltetøj og gelé Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde |
Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter, fx chokoladenøddecreme. Smørstegte nødder og lign. Kokosmel |
Gelé * |
Mælkeprodukter og ost |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker Lassi1 1 Ikke til gravide og i begrænset mængde Alle typer magre oste, fx skæreost (op til 30 +) med vegetabilsk osteløbe Panir |
Syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold Alle typer creme fraiche og fløde Federe oste (45+) i begrænset mængde |
Frugtyoghurt med højt indhold af tilsat sukker. |
Alle typer ost med animalsk osteløbe |
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Magert kød med højst 10 g fedt pr. 100 g Hakket kød med højst 10 g fedt pr. 100 g Kød fra firbenede dyr, fx oksekød og lammekød højst 500 g (tilberedt) om ugen og især forarbejdet kød2 2 Dyrene skal være halalslagtede og kødet med højst 10 g fedt pr. 100 g Kofta (frikadeller/kødboller) af magert okse- eller lammekød Sammenkogte retter med skært kød og fx spinat, blomkål, hvidkål, aubergine o.a Sammenkogte retter med hakket kød og fx kartofler, ærter, grønne bønner o.a. Fisk og skaldyr, fx fladfisk, torsk, rejer, blæksprutter Fiskefrikadeller Kylling Indmad fra okse, lam2 og kylling 2 Dyrene skal være halalslagtede og kødet med højst 10 g fedt pr. 100 g Æg, fx rørt med løg, koriander o.a. krydderier |
Federe og saltholdigt kød Oksekød og lammekød med synligt fedt2 Hakket okse- eller lammekød med højt fedtindhold3 3 Dyrene skal være halalslagtede |
|
Svine- og hestekød samt produkter heraf Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halal slagtede dyr Blodpølse |
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Planteolie, fx majs-, solsikke- og sesamolie Curry (sovs/stuvning) Raita Sovs af løg, hvidløg, ingefær, flåede tomater og krydderier til sammenkogte retter Ketchup, sennep, chutney og pickles. Har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
Ghee (kun til varm mad) i begrænset mængde |
|
Alle typer margarine og minarine * |
Sukker, desserter, kager og slik |
Sukker, honning, sirup anvendt som krydderi i maden |
|
Alle typer sukker og honning Småkager og halva Zarda Vermicelli (kogt/stegt) med sukker og smør Kheer Firni |
Is, kager, mælkedesserter og buddinger * |
Drikkevarer |
Vand, danskvand Te Chai i begrænset mængde |
|
|
Ernæringstilskud |
Diverse |
Alle typer friske og tørrede krydderier fx, chili, kanel, gurkemeje, ingefær, kardemomme, nelliker, spidskommen, safran, hvidløg Blomstervand, fx rosenvand |
|
|
Husblas * |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016