Valg af fødevarer til cremet kost

 

Tilvalg

Fravalg

Brød, mel og gryn

Grød af forskellige meget finvalsede mel- og 

Grynprodukter, fx. havremel, rismel, semulje

Grød koges på sødmælk/fløde

Øllebrød uden klumper og fortykket ved reduktion

Mel- og grynprodukter, der indeholder hele skaldele

Grød med fx mælk på, da det bliver til to forskellige konsistenser

Kartofler, ris og pasta

Cremet kartoffelmos                

Almindelig kogt pasta og ris

Grønsager, kryderurter, frugter bælgfrugter

Purerede grøntsager, rodfrugter og krydderurter, som bearbejdes til en cremet konsistens

Pureret og legeret/jævnet til en tyk og

sammenhængende grønsagscreme, fx humus og guacamole uden klumper

Frugt/bær creme fortykket med amylase-resistent fortykningsmiddel, fx som tyk smoothie

Pureret og jævnet frugtgrød

Krydderurter til pynt (kan serveres som olier til pynt)

Nødder og frø

Mandelmel, nøddeolier og mandelessens

 

Mælkeprodukter og ost

Alle fuldfede mælke- og surmælksprodukter

uden klumper, som er naturligt tykke, fx skyr, græsk yoghurt

Ostesovs og mælkebaserede, cremede sovse

Flødeis (tilsat fortykningsmiddel) uden klumper

Smoothie med f.eks. pureret frugt og skyr

 

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Kød tilberedt som pure eller cremet mousse,

som varm middagsret eller kold som

frokostret/pålæg.

Kolde fiskeretter, fx laksecreme, makrelcreme,

tuncreme og cremet torskerogn

Lun leverpostej evt. blendet med fløde

Cremet æggesalat  

 

Desserter, kager og slik

Cremede fromager, budding, mousse, is (tilsat fortykningsmiddel) og trifli uden klumper

Vaniljecreme, frugtpuré og flødeskum (tilsat fortykningsmiddel) uden klumper

Cremet frugtsmoothies uden klumper

Chokolade og nougat som tykflydende

ingrediens i desserter, is og kager

Cremet milkshake

Cremet koldskål

 

Er fagligt opdateret i 2016