Valg af fødevarer til blød kost
Nedenstående er en oversigt over generelle til- og fravalg tilrettelagt efter borgerens eller patientens individuelle tyggefunktion. Det er dog vigtigt at understrege at det er essentielt at være kreativ og se muligheder for at modificere konsistens så borgeren eller patienten får en optimal kulinarisk oplevelse.
|
Tilvalg |
Fravalg |
Brød, mel og gryn |
Rugbrød og hvedebrød uden kerner og skorper Mørdej Tarteletskal som er flaget og blød (fyld skal også modificeres til blød konsistens) Bløde pandekager Grød af forskellige grynprodukter f.eks. havre, rug, boghvede og øllebrød
|
Tørt og hårdt brød med hele kerner og hård skorpe Knækbrød Flute |
Kartofler, ris og pasta |
Kogte hele kartofter Kartoffelsalat med mosede kartofler Kartoffelgratin Flødekartofler Kartoffelmos - pure eller knuste Det inderste af bagt kartoffel Blød pasta i mundrette stykker i sovs Løse ris i sovs Brasede kartofler uden for hård stegeskorpe |
Råstegte kartofler Kartoffelbåde |
Grøntsager, krydderurter, bælgfrugter og frugt |
Bagte og kogte grøntsager Mundrette grøntsager i sovse/stuvninger Marinerede, fintskårne kogte grøntsager Grønsagssalater med kogte grøntsager Grønsagspesto f.eks. af ærter, kikærter Alle slags meget fintskårne krydderurter Fintrevet peberrod Moden banan og kiwi Kogt frisk frugt |
Rå grøntsager og salatblade Haricot verts (grønne bønner) Trevlede grøntsager, fx asparges Hele champignoner Hele majs og ærter Tørret frugt/bær, fx rosiner, tranebær, figen, abrikos Trevlede frugter, fx ananas |
Nødder og frø |
Mandelmel eller meget finthakkede nødder |
Hele eller grofthakkede mandler og nødder |
Mælkeprodukter og ost |
Alle mælke- og surmælksprodukter Bløde oste f.eks. camembert, mozzarella, smøreost, ostecreme, ostesalat og revet ost |
Hårde skæreoste |
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Farsbrød, pate og postej Pølser uden skind og tepølse Tynde skiver af møre typer kød/pålæg (må bero på individuel vurdering) Rulle- eller spegepølse, der er hakket og formet Dampet eller bagt hel fisk i fileter Helt fjerkræ kogt og finthakket på maskine og formet som pålæg i silikoneform evt med lidt smør for at binde Fiskeboller/fiskefrikadeller/fisketerrin Laksetatar Rejer, tun og rogn Røræg, kogte æg, æggestand, Spejlæg uden skorpe, æggegratin, pocheret æg |
Hele skiver/stykker Hårdt stegt Flæskesvær (kan serveres som en slags "slikkepind", der suttes på) Fisk med ben |
Desserter, kager og slik |
Alle fromager, is og desserter uden hårdt fyld/pynt Budding Fugtig kage f.eks. lagkage, æblekage Trifli Chokolade, marcipan og nougat som findelt ingrediens i desserter, is og kager |
Popkorn Chips og saltstænger Peanuts Müesli- og chokoladebar |
Er fagligt opdateret i 2021