Valg af fødevarer til blød kost

Nedenstående er en oversigt over generelle til- og fravalg tilrettelagt efter borgerens eller patientens individuelle tyggefunktion. Det er dog vigtigt at understrege at det er essentielt at være kreativ og se muligheder for at modificere konsistens så borgeren eller patienten får en optimal kulinarisk oplevelse.

 

 

 

Tilvalg

Fravalg

Brød, mel og gryn

Rugbrød og hvedebrød uden kerner og skorper

Mørdej   

Tarteletskal som er flaget og blød (fyld skal også modificeres til blød konsistens)

Bløde pandekager 

Grød af forskellige grynprodukter f.eks. havre, rug, boghvede og øllebrød           

                 

Tørt og hårdt brød med hele kerner og hård skorpe

Knækbrød

Flute

Kartofler, ris og pasta

Kogte hele kartofter               

Kartoffelsalat med mosede kartofler     

Kartoffelgratin       

Flødekartofler        

Kartoffelmos - pure eller knuste            

Det inderste af bagt kartoffel                  

Blød pasta i mundrette stykker i sovs

Løse ris i sovs      

Brasede kartofler uden for hård stegeskorpe 

Råstegte kartofler

Kartoffelbåde

Grøntsager, krydderurter, bælgfrugter og frugt

Bagte og kogte grøntsager    

Mundrette grøntsager i sovse/stuvninger     

Marinerede, fintskårne kogte grøntsager

Grønsagssalater med kogte grøntsager

Grønsagspesto f.eks. af ærter, kikærter

Alle slags meget fintskårne krydderurter

Fintrevet peberrod                  

Moden banan og kiwi           

Kogt frisk frugt      

Rå grøntsager og salatblade

Haricot verts (grønne bønner)

Trevlede grøntsager, fx asparges

Hele champignoner

Hele majs og ærter                 

Tørret frugt/bær, fx rosiner, tranebær, figen, abrikos

Trevlede frugter, fx ananas

Nødder og frø

Mandelmel eller meget finthakkede nødder

Hele eller grofthakkede mandler og nødder

Mælkeprodukter og ost

Alle mælke- og surmælksprodukter

Bløde oste f.eks. camembert, mozzarella,

smøreost, ostecreme, ostesalat og revet ost

Hårde skæreoste

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Farsbrød, pate og postej

Pølser uden skind og tepølse

Tynde skiver af møre typer kød/pålæg (må bero på individuel vurdering)

Rulle- eller spegepølse, der er hakket og formet

Dampet eller bagt hel fisk i fileter

Helt fjerkræ kogt og finthakket på maskine og formet som pålæg i silikoneform evt med lidt smør for at binde

Fiskeboller/fiskefrikadeller/fisketerrin

Laksetatar

Rejer, tun og rogn

Røræg, kogte æg, æggestand,

Spejlæg uden skorpe, æggegratin, pocheret æg

Hele skiver/stykker

Hårdt stegt

Flæskesvær (kan serveres som en slags "slikkepind", der suttes på)

Fisk med ben

Desserter, kager og slik

Alle fromager, is og desserter uden hårdt fyld/pynt

Budding

Fugtig kage f.eks. lagkage, æblekage

Trifli

Chokolade, marcipan og nougat som findelt ingrediens i desserter, is og kager

Popkorn

Chips og saltstænger

Peanuts

Müesli- og chokoladebar

Er fagligt opdateret i 2021