Fedt- og kolesterolmodificeret diæt til ældre

Indikation

Ordineres til ældre i primærsektoren med hjerte-/karsygdom mv., og som ikke er i ernæringsrisiko, dvs. de har en Screening score = 0. Den ældres ernæringstilstand skal følges, så der let kan gribes ind ved ernæringsrisiko. Læs mere under opsporing

Der bør altid tilbydes Individuel diætbehandling ved klinisk diætist.

Ældre med hjerte-/karsygdom mv., der har en Screening score = 1 og der derfor ønskes en forebyggende indsats, bør tilbydes Kost til småtspisende ældre

Hvis ældre med hjerte-/karsygdom mv., er i ernæringsrisiko (Screening score = 2) og hvor der derfor skal startes individuel ernæringsbehandling, bør der tages kontakt til klinisk diætist med henblik på individuel tilrettelæggelse af kosten.

Mål for behandlingen

Fedt- og kolesterolmodiceret diæt skal medvirke til at hæmme udvikling eller videreudvikling af åreforkalkning. Det opnås bl.a. ved et fald i blodets indhold af kolesterol og/eller triglycerid. Diæten skal samtidig dække behovet for næringsstoffer.

Principper

Fedt- og kolesterolmodificeret diæt har et lavt indhold af mættet fedt (samt evt. alkohol og tilsat sukker) samt et højt indhold af komplekse kulhydrater og kostfiber. Diætens indhold af mættet fedt er minimeret, og er til dels erstattet med monoumættet fedt. Energiindholdet i kosten skal svare til patientens aktuelle behov. Se Energi og proteinbehov.

Energiprocentfordelingen ser således ud
Vis indhold Skjul indhold
Proteion Fedt Sukker Øvrigt
10-15

Højst 30

Følgende fedtsyresammensætning anbefales:

  • Højst 10E% mættede fedtsyrer og transfedtsyrer
  • Mindst 10E% monoumættede fedtsyrer
  • Højst 10E% flerumættede fedtsyrer inkl. mindst 3E% n-6 og n-3 fedtsyrer, heraf mindst 0,5 E% fra n-3 fedtsyrer

50-60

Det anbefales, at andelen af tilsat sukker ikke overstiger 10E%

Kostfibre: Mindst 3 g pr. MJ (25-35 g dagligt)Væske: Den totale væskeomsætning anslås til 30-40 ml pr. kg legemsvægt.
Se Væskebehov.

Fordeling af måltider

Fedt- og kolesterolmodificeret diæt er sammensat af 3 hovedmåltider og 2-3 relativt store mellemmåltider dagligt.

Valg af sammensatte fødevarer

Generelt bør kosten have et højt indhold af grøntsager, frugt og fisk i forhold til mængden af kød- og mælkeprodukter. Højt indhold af fuldkornsprodukter.

Dagskostforslag

Se dagskostforslag

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Indholdslister

Ombytningsliste

Vitaminer og mineraler

Normalkosten dækker behovet for vitaminer og mineraler. Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre på plejecentre anbefales dog et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram. Det er også vigtigt at få kalk nok. Ved at spise varieret og efter de 8 kostråd - og få ca 1/4-1/2 liter mælkeprodukt om dagen dækkes anbefalingen for kalk for personer under 70 år. Ældre på plejecentre og ældre over 70 år anbefales dog at kombinere D-vitmintilskuddet med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Praktiske råd

Hjerteforeningen

6omdagen

ikke opdateret siden 2016-udgaven