Valg af fødevarer til Sygehuskost til gravide

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Brødtyper med et lavt indhold af fuldkorn fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign.


Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels


Alle mel og gryntyper


Grød, fx havregrød (kogt på mælk), øllebrød og risengrød


Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker1

1 Mere end 5 g fedt og 5 g tilsat sukker pr. 100 g

Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød


Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker

   

Kartofler, ris og pasta

Kartofler, kartoffelmos


Brasede kartofler


Kartoffelprodukter med højt fedtindhold2 fx pommes frites

2 Over 5 g fedt pr. 100 g


Alle typer ris og pasta uden fuldkorn en gang imellem som variation til kartofler
Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler    

Grønsager og bælgfrugter

Alle konserverede og syltede grønsager, fx rødbeder, asier, rødkål


Alle friske og frosne grønsager, men i mindre mængder end i Normalkosten


Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter, men i mindre mængder end i Normalkosten
Avocado
Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)   
Ristede løg
     

Frugt, nødder og frø

Alle konserverede og syltede frugter og bær


Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten


Frugtgrød, -suppe og -mos


Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner


Marmelade, syltetøj og gelé


Alle nødder, mandler, frø og kerner, gerne usaltede

Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med


Chokoladenøddecreme og lign.

Peanutbutter

     

Mælkeprodukter og ost

Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold3, fx sødmælk, ymer, tykmælk, A-38, sødmælksyoghurt, frugtyoghurt og koldskål

3 Over 1,5 g fedt pr. 100 g


Mælkeprodukter med et højt indhold af protein, fx ymer naturel, kvark naturel, fromage frais og skyr


Oste med højt fedtindhold4, fx skæreost (45+), brie, camembert og flødeost

4 Over 18 g fedt pr. 100 g


Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt.
Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet

Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk samt ylette og letmælksyoghurt


Oste med lavt fedtindhold


Skummetmælkskakao
 

Rå mælk og mælkeprodukter, der er fremstillet af upasteuriseret mælk, samt ost fremstillet af rå mælk5

5 Frarådes pga. risiko for listeriainfektion

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Alle former for kød, gerne med et højt fedtindhold


Kødpålæg, pølser og postejer med højt fedtindhold6

6 Over 10 g fedt pr. 100 g


Fisk7 og skaldyr, både frisk og frossen.

7 Se kolonnerne: Af og til samt Frarådes.


Alle typer fjerkræ – gerne med skind.


 Alle typer indmad, bortset fra lever, se Frarådes


Æg og æggeretter

Kødpålæg, pølser og postejer med lavt fedtindhold

Leverpostej i mindre mængder


Højst 1 almindelig dåsetun om ugen, ikke dåser med hvid tun eller albatun


Østersølaks bør begrænses til 125 g om måneden pga. et højt indhold af dioxin

 

Lever8

8 Frarådes pga. det høje indhold af vitamin A, der øger risikoen for fosterskader


Kød, der ikke er gennemstegt eller kogt9

9 Frarådes pga. risiko for Toxoplasmose


Dåser med hvid tun og albatun frarådes10

Tunbøffer og store rovfisk10

10 Frarådes pga. indholdet af kviksølv

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner


Blandingsprodukter og smør


Saucer og dressinger med højt fedtindhold11

11 Over 5 g fedt pr. 100 g


Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter), pesto
Ketchup, sennep og tomatpuré
Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

Saucer og dressinger med lavt fedtindhold

Minarine  

Sukker, desserter, kager og slik

Alle typer sukker, honning og sirup
Desserter, is og kager
Slik, chokolade, marcipan og nougat 
     

Drikkevarer

Læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og is-te12

12 Evt. beriget med kulhydrat- og/eller mælkeproteinpulver


Energi- og proteintilskud
  Sukkerfri sodavand  

Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier
Alle typer chips
Saltstænger, grissini, popcorn
     

Er fagligt opdateret i 2016