Kost til småtspisende

Kost til småtspisende gives til patienter, som har bevaret spiseevne, men som på grund af kvalme, fysiske eller psykiske lidelser er ude af stand til at indtage mad i den mængde, der er nødvendigt for at dække behovet for energi og næringsstoffer i perioder af mere end få dages varighed.

Småtspisende er:

  • Patienter med en kostindtagelse under indlæggelsen på mindre end 75 % af den sædvanlige kostindtagelse i en uge.
  • Patienter i ernæringsmæssig risiko med utilstrækkelig kostindtagelse.

Læs mere under Screening.

Ofte ses nedsat appetit i forbindelse med et øget næringsstofbehov. Ved at tilbyde små, overkommelige portioner med stor energitæthed, fordelt på mange måltider, er det muligt at øge indtagelsen.

Kosten må individualiseres, og kostregistrering er nødvendig i forbindelse med denne kostform – dette gøres bedst i samarbejde med en klinisk diætist.

Flydende energi- og proteintilskud kan bidrage væsentligt til næringsindtagelsen i Kost til småtspisende. Læs mere om specielle forhold vedrørende småtspisende patienter i Anbefalinger for den danske institutionskost.