Mellemmåltider

Indholdsfortegnelse

Eksempler på mellemmåltider til Normalkost

Mellemmåltider til NormalkostVis indholdSkjul indhold
  • Fuldkornsbrød med mager ost og lidt frugt og grønt
  • Smoothie bestående af magert mælkeprodukt og frugt
  • Fuldkornsknækbrød med magert pålæg og lidt frugt og grønt
  • Frugtsalat
  • Rugbrød med magert pålæg og frugt og grønt
  • Havregryn med mager mælk og frugt og grønt

Eksempler på mellemmåltider i form af drikkevarer:

Mellemmåltider i form af drikkevarerVis indholdSkjul indhold
  Normalkost Kost til småtspisende
Vågner 1 glas vand 1 glas juice
Morgenmad

1 glas juice

1 kop te eller kaffe

1 glas sødmælk

1 kop te eller kaffe

Formiddag 1 glas vand 1 glas energidrik
Frokost 1 glas kærne-, skummet- eller minimælk 1 glas sødmælk
Eftermiddag 1 kop te eller kaffe

1 kop te eller kaffe

1 glas energidrik

Middag

1 glas vand

1 glas kærne-, skummet- eller minimælk

1 glas øl eller vin
Aften 1 kop te eller kaffe 1 kop te eller kaffe
Sen aften 1 glas vand 1 glas energidrik

Eksempler på mellemmåltider til Sygehuskost og Kost til småtspisende:

Mellemmåltider til Sygehuskost og SmåtspisendeVis indholdSkjul indhold
  • Is med henkogt frugt eller frugtsalat
  • Tykmælk eller andet syrnet mælkeprodukt med revet rugbrød og farin
  • Frugtgrød med piskefløde
  • Færdiglavede desserter som fromage, budding med saftsovs, chokoladebudding med flødeskum m.m.
  • Kage eller tærte (også færdigkøbt) serveret med flødeskum eller creme fraiche
  • Koldskål med kammerjunker eller tvebakker
  • Varm kakao med flødeskum
  • Dessertoste med kiks
  • Tebolle med smør og fed ost
  • Energi- og proteindrikke

Eksempler på mellemmåltider til spædbørn og småbørn:

Spædbørn (over 6 mdr.)Vis indholdSkjul indhold
  • Modermælk
  • Modermælkserstatning
  • Grød med frugtmos
  • Brød med ost eller blød frugt
  • Yoghurt naturel, tykmælk og lign med drys (efter 9 mdr.)
SmåbørnVis indholdSkjul indhold
  • Brød (kan både være brød med eller uden fuldkorn) med fx leverpostej, ost, makrel, tomat, torskerogn, banan samt snackgrønt og/eller frugt
  • Koldskål med revet ristet rugbrød
  • Yoghurt naturel, tykmælk og lign med drys fx müesli og frugt

Indikation

Uanset hvilken kostform der ordineres, er det vigtigt at der tilbydes mellemmåltider.

Til de personer der er i god ernæringstilstand og som derfor ordineres Normalkost, Diabetes diæt, Fedt- og kolesterolmodificeret diæt, Fedtreduceret diæt, m.fl., vil maden have et stort volumen og stor mættende virkning. Det kan derfor være vanskeligt at få dækket energibehovet med kun 3 hovedmåltider.

Det samme gælder for de personer, som er i dårlig ernæringstilstand og småtspisende, og som derfor ordineres Sygehuskost, Kost til småtspisende eller Dysfagi diæt (Kost med modificeret konsistens). Her nødvendiggør den nedsatte appetit også, at maden fordeles på mange små måltider. De hjemmelavede ernæringstilskud alle køkkener kan tilbyde vil have en vigtig plads her: Supplerende ernæringstilskud

For småtspisende vil helt op til 50% af energien i den mad, køkkenet leverer, være i form af mellemmåltider. Det er derfor særdeles vigtigt at de bliver serveret (og spist).

Uanset ernæringstilstand gælder det, at mellemmåltider ikke behøver at være egentlige måltider og således heller ikke nødvendigvis kræver en større tilberedning, jf. tabel 1.

Indholdslister

Ombytningsliste